Albert Sándor kapta a Pro Probitate díjat

Albert Sándor, a révkomáromi Selye János Egyetem alapító rektora kapta az idei Pro Probitate – Helytállásért díjat. A kitüntetést Révkomáromban, a Duna Menti Múzeumban adták át vasárnap.

Az ünnepségen mondott köszöntőjében Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke mértékadónak nevezte a Helytállásért díjat, egy olyan időben, amikor bizonytalan a jelen és a jövő.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke felszólalásában Albert Sándor szakmai életútját méltatta. Kiemelte, hogy az MKP parlamenti képviselőjeként, a szlovák Nemzeti Tanács oktatási bizottságának tagjaként oroszlánrészt vállalt a révkomáromi Selye János Egyetem létrehozásában.

“A felvidéki magyar tanítási nyelvű egyetem megteremtésével olyan közösségi szolgálatot vállalt, melyre nincs példa, mert ő volt az első, aki ilyen kemény fába vágta a fejszéjét” – mondta a Csemadok elnöke.

A díjat, Nagy János szobrász kisplasztikáját Csáky Páltól, az MKP európai parlamenti képviselőjétől és méltatóitól vette át Albert Sándor, aki mindazok nevében is megköszönte az elismerést, akik munkatársai voltak az egyetem megalapításában és működtetésében.

A Pro Probitate – Helytállásért díjat 1994-ben alapították az akkori Együttélés és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDM) – a későbbi Magyar Koalíció Pártjának elődpártjai – parlamenti képviselői a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére.

Esterházy János (1901-1957) a két világháború közötti időszakban, majd a második világháború idején következetesen küzdött a szlovákiai magyarok megmaradásáért és jogaiért. A világháború idején a szlovák parlament egyetlen magyar képviselőjeként egyedül szavazott az akkori fasiszta szlovák állam zsidótörvényei ellen. 1957-ben, a morvaországi Mírovban halt meg. Hamvainak urnája a prágai Motol temető közös sírjában nyugszik.

A díjat minden évben kiosztják, a szlovákiai magyar közösség egy-egy olyan jelentős személyiségének vagy szervezetének adományozzák, aki kiállásával, a magyar közösség számára példamutató viselkedésével érdemelte ki ezt az elismerést.

(MTI/bumm.sk)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .