Megalakult a felvidéki magyar egyházi iskolák szakmai fóruma

A szükség nagy úr, egyben nagy lehetőség is.

A felvidéki magyar katolikus iskolák vezetőinek szakmai találkozóját 2015. december 4-én Ipolyságon a szükség ihlette és a sokoldalú együttműködés lehetősége jellemezte.

3

Felvidéken a 2015/2016-os tanévben 11 magyar katolikus alapítású iskola működik. Ezen intézményeket a katolikus egyház fokozatosan alapította 1992-től. Ma a katolikus alapítású 2 óvoda, 5 általános iskola és 4 iskolaközpont (óvoda, alapiskola és gimnázium egyben) szétszórtan helyezkedik el a nagyszombati, nyitrai, besztercebányai, rozsnyói illetve kassai egyházmegyék területein. Ritka a találkozási lehetőség a közös feladatokat ellátó és küldetést végző intézmények számára. Felvállalt feladatokból pedig van bőven. A színvonalas oktatás biztosításán, az épületek karbantartásán, eszköztár kialakításán és bővítésén kívül a legfontosabb feladat mindannyiunk számára a magyar keresztény értelmiség nevelése. Az Istenbe vetett hit az alapja iskolai programjainknak. Itt vagyunk, jelen vagyunk! Jelenlétünk lehetőség a keresztény közösségeink számára a megerősödésre és a fejlődésre. A keresők számára pedig itt a járható út az igazság keresésére és a boldog élet kialakítására.

4

Jelen lenni, olykor nem könnyű feladat. Derült ez ki ezen a pénteki találkozón is, ahol 6 egyházi alapítású intézmény igazgatója és igazgatóhelyettesei fejtették ki véleményüket, tapasztalataikat. Részt vett a találkozón a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója és helyettese Komáromból, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont vezetősége Gútáról, a Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Óvoda, Alapiskola és Gimnázium vezetői Szepsiből, a Szent István Egyházi Alapiskola igazgatónője Szádudvarnokról, a Palásthy Pál Egyházi Alapiskola igazgatóhelyettese Palástról, valamint az Ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola vezetői.
A személyes bemutatkozásokat az intézmények rövid bemutatása követte. Természetesen a találkozásnak otthont adó Ipolysági Fegyverneki Ferenc Egyházi Iskola mindennapjaiba személyesen is betekinthettünk. Megtapasztaltuk az iskolaközpont varázsát óvodától az alapiskolán át a gimnáziumig. Óriási lehetőség ez a gyermekek nevelésében, oktatásában. Ízelítőt kaptunk a táblagépek használatáról az oktatásban, valamint a Vernier típusú mérőműszerek használatáról a laboratóriumi gyakorlatok során – élő keresztmetszetként a mai modern egyházi iskolákról.

2

A szakmai találkozó egyik fontos pontjaként megalakult a felvidéki magyar egyházi iskolák szakmai fóruma. A fórum megvitatta az iskolai törvények hatását az egyházi intézményekre. Kereste azokat az együttműködési pontokat, ahol együtt – egymásért dolgozhatunk. Megegyezés született a fórum küldetéséről, feladatairól. Konkrét együttműködésekről, további szakmai találkozókról is döntés született.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .