A Résztvevő Színházában

A komáromi Selye János Gimnázium harmadik évfolyamának két osztálya vett részt azon a színelőadáson, amelyet az iskola aulájában mutattak be.
A Vekker Műhely a színházi nevelései során olyan témákkal foglalkozik, amelyek közel állnak hozzánk, fiatalokhoz. Az előadásba bevonják a közönséget, nem egy adott forgatókönyv alapján halad a történet. A színészek a történet egy adott pontján megszakítják az előadást, és az elénk tárult problémát a nézők segítségével próbálják megoldani.
Esetünkben a Külön című előadást láthattuk, amely egy lányról szólt, aki épp a tizennyolcadik születésnapját ünnepelte. Egy mindenkori problémát vázoltak fel, vagyis a szülő-gyermek viszonyt.
A lány mindent megkapott az élete során az édesanyjától, amire csak vágyott, de mégis a legfontosabb ajándék elmaradt. Véleményem szerint, a szülői odafigyelés hiánya sodorta ilyen mederbe a történetet. Mivel a lány ezen a napon úgy döntött, hogy elkezdi a saját útját járni. Ez abban nyilvánult meg, hogy a születésnapján elköltözött otthonról.
Itt jöttünk a képbe mi, a nézők. Együtt próbáltuk elemezni a helyzetet, és kitalálni egy megoldást. Két csoportra oszlottunk, és mindenki sorban elmondta a véleményét az adott problémáról. Ez által, hogy minket is belevontak a történetbe, mélyebben átgondolhattuk a problémát. Végülis ez egy mindennapi probléma, ami bármelyikünkkel megtörténhet. Gyakran elsiklunk ilyenek mellett, pedig igenis foglalkoznunk kellene vele! A Vekker Műhely munkája ezért is csodálatos és nem utolsó sorban hasznos. Végül a történetek többféle befejezését is bemutattuk, mivel ahány ember és helyzet, annyi végkifejlet lehetséges.

2

Én már előzőleg láttam ezt az előadást a Jókai Napokon, de még most is egész végig bennem volt egyfajta borzongás, amit a történet váltott ki. Gratulálok a Vekker Műhely minden tagjának és további jó munkát kívánok nekik!

Sándor Karina,
a Selye János Gimnázium III.D osztályos tanulója


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .