Klemen Terézia: Karácsonyi depresszió

A depresszió (röviden összefoglalva) egy pszichiátriai megbetegedés, amit valamilyen lelki megrázkódtatás okoz. Sok tanár úgy véli, a karácsonyi időszak alatt ez a lelkiállapot áll a legtávolabb a gyerekektől. Az ünnepi depresszió azonban nem kerüli el őket sem.
Az új év első tanítási óráin, az iskolába való visszazökkenést segítve, mindig elmeséltetem a diákokkal, ki hogyan élte meg a karácsonyi ünnepkört. Évről évre meghökkenve tapasztalom, milyen sokan örülnek, hogy vége van az év végi ünnepeknek, és újra itt lehetnek az iskola megszokott falai, ismert tantermei között. Egyre több diák hangoztatja, hogy utálja a „szeretet ünnepét”. Az elvált vagy csonka családból származó gyerekek számára – ugyanúgy, ahogy az idősek vagy egyedülállók esetében – nyomasztó teher a karácsony, hiszen nekik nem a családi együttlétet, a meghitt pillanatokat, hanem ezek hiányát jelenti az ünnep. Sajnos egyre tipikusabb, hogy a gyerek az ünnep egyik napját az egyik szülőnél, a következő napot a másik szülőnél és annak új családjánál tölti, s valahogy sehol sem érzi igazán otthon magát. Az ünnepi hajsza miatti felfokozott idegállapot pedig fokozza a rossz kedélyállapotot. Nem csoda, ha a serdülőkorban lévő fiatalok – de a kisebbek is – szinte törvényszerűen összeütközésbe kerülnek a családtagokkal, kiéleződnek a konfliktusok, nézeteltérések keletkeznek, rég elfeledett ügyek kerülnek ismét felszínre. Ilyenkor csak a legritkább esetben sikerül józan megoldást találni a családi bajokra, hisz az is problémát jelent, hogy egyszerre túl sok időt töltünk együtt, amitől már rég elszoktunk a hétköznapok szürke munkás időszakában. Így válik az öröm és a szeretet ünnepe kiadós veszekedések, zsörtölődések napjaivá, és így uralkodik el a „karácsonyi zavar” a család tagjain.
Közelednek az ünnepek, mindannyian vágyunk a család melegére, szeretetére, a meghittségre, ezért tisztelettel kérem a kollégákat, szülőket, nagyszülőket, figyeljünk a gyermekekre, de figyeljünk egymásra is, mert csak rajtunk múlik, hogy milyen lesz az ünnep.

A cikk megjelent  a Katedra folyóirat XXIII/4. (decemberi) számában

kép: pr-i / pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .