Petres Csizmadia Gabriella: A legkreatívabb iskolai rendezvény pályázatainak értékelése

A Katedra folyóirat fennállása óta aktívan odafigyel arra, hogy az iskolák belső életének működését versenyszervezéssel, pályázatok hirdetésével segítse. A húsz éve működő Katedra-versenyek mellett hosszú éveken át rendszeresen meghirdetésre került a Katedra esszéíró verseny, melynek tradícióját – néhány év pihenést követően – 2013-ban felújítottuk: először „Az én édesanyám”, majd a „Legkedvesebb könyvem” témát járták körül a pályázók.

Az idei Katedra-Napok kísérőrendezvényeként ezúttal egy rendhagyó esszéíró verseny értékelésére került sor. Egy olyan pályázatot indítottunk útjára, aminek több célja is volt: egyrészt a közösségi munka kidomborítására helyeztük a hangsúlyt, vagyis az iskolai rendezvényszervezés összetettségére, rétegzettségére, sokszereplősségére kívántuk a figyelmet irányítani, másrészt a fantázia határtalanságának szerettünk volna teret kínálni, vagyis fel akartuk hívni a széles közönség figyelmét arra, micsoda élénk, izgalmas munka folyik iskoláink belső életében. Így született meg a „legkreatívabb iskolai rendezvény” pályázatának ötlete, ami az egyéni esszéírás helyett lehetőséget kínált arra, hogy a közösség egységként szólaljon meg, vagyis egy tanári kar vagy egy diákcsoport ragadja meg a pályázási lehetőséget.

A szerkesztőségen belül kialakított értékelő bizottság – Hrbácsek Noszek Magdaléna, Klemen Terézia, Fibi Sándor és Petres Csizmadia Gabriella – őszinte érdeklődéssel várta a pályázatokat, hiszen ezek a szövegek korképként is funkcionálnak: lenyomatai annak, milyen érdeklődésűek a magyar iskoláink, mik azok a témák, amiket feldolgozásra érdemesnek találnak a tanárok, milyen rendezvények iránt mutatnak érdeklődést a ma diákjai, illetve választ kínálnak arra, hogy születnek-e új, eredeti ötletek az oktatói-nevelői munkában, amik üdítő hatással bírnak a hétköznapok feladatorientáltságára.

Összesen húsz pályázati anyag érkezett be a szerkesztőségünkbe – és nagy örömünkre valóban csupán kreatív ötletet tartalmazó pályamunkákat olvashattunk. Külön elismerést érdemel, hogy a Bélyi Alapiskola és az udvardi Majthényi Adolf Alapiskola több pályázatot is benyújtott, és – ahogy mondani szokták – egyik ötletük jobb volt a másiknál. Rajtuk kívül a pályázók között köszönthettük a Buzitai Alapiskola, a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola, a Tallósi Alapiskola és Óvoda, a Lukanényei Alapiskola, a nyékvárkonyi Móra Ferenc Alapiskola, a felbári Batthyányi-Strattmann László Alapiskola, a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola, a Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium, a csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola, a Deáki Alapiskola és a rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola pályamunkáit.

A területi sokszínűség mellett a pályamunkák tematikai szélessége is jellemezte a pályázatot. Több iskola olyan rendezvény megvalósításáról számolt be, ami az iskoláink belső életében már hagyományosan jelen van – azonban az adott pályázók képesek voltak új töltettel gazdagítani a rendezvényt. Ilyen volt például egy családi délután szervezése, egy osztálydíszítés bemutatása, a könyv hónapjának megünneplése, variációk a költészet napjára, műveltségi vetélkedő összeállítása, diáknap szervezése, író-olvasó találkozó lebonyolítása, a Föld napja megünneplése, juniális szervezése, múzeumok éjszakája és anyanyelvi hét rendezése. Ezen pályamunkák esetében az érdekelt minket, mennyire képes a rendezvény új szempontból láttatni a hagyományos rendezvénytípust, képes-e új színt vinni egy-egy évforduló vagy emléknap megünneplésébe. A fennmaradó pályázatok esetében a rendezvény ötlete is újdonságként hatott, hiszen madárijesztő-árverést, méz napját vagy tolerancia napját nem szervez minden iskola. Ezek a rendezvények már az iskola személyes arculatáról árulkodtak – és nagyon is szimpatikus képet mutattak magukról.
Az egyes pályázatok rövidített formában a Katedra hasábjain belül, teljes terjedelmükben pedig a Katedra honlapján olvashatók. Mindenkinek a figyelmébe ajánljuk ezeket az írásokat – és bízunk benne, hogy más iskoláknak is példaként, ötletforrásként szerepelhetnek ezek a pályamunkák. Sok szeretettel gratulálunk minden pályázónak!

A legkreatívabb iskolai rendezvény legeredetibb pályamunkái a következők:

1. Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár
Rendezvény: A tolerancia napja rendezvény
A rendezvény megálmodói: Pethes Emese, Földy Judit

2. Majthényi Adolf Alapiskola, Udvard
Rendezvény: A költészet napja
Pályázó: Borka Dávid

3. Rendezvény: A Föld napja – kreatív környezetvédelem
Pályázó: Baka Szilvia

4. Bélyi Alapiskola
Rendezvény: Nem hagyományos múzeumok éjszakája
Ötletgazda: Szakszon Anna

5. Móra Ferenc Alapiskola, Nyékvárkony
Rendezvény: Tetejetlen fa – anyanyelv hete
A rendezvény megálmodója: Fodor Anikó

Megjelent  a Katedra folyóirat XXIII/4. (decemberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .