Anyanyelvi hét a Kóczán Mór Alapiskolában Csilizradványon

A tavalyi tanév folyamán lapunk, a Katedra folyóirat meghirdette “A legkreatívabb iskolai rendezvény” című versenyt, amire húsz pályázat érkezett be. A pályázattal egyrészt egyfajta „felvidéki ötletbörzét” szerettünk volna létrehozni, másrészt keresztmetszetet kínálunk iskoláink belső életéből, érdeklődési irányvonalairól. A pályaműveket a nyomtatott Katedra folyóiratban és itt, a honlapon is megjelentetjük új, “A legkreatívabb iskolai rendezvény” című rovatunkban.

A csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola pályázata:

A hét forgatókönyve:
hétfő
reggel – iskolarádió, a hét programjának ismertetése, versenyek meghirdetése
délután – megnyitó, József Attila irodalmi verseny a felső tagozatosok részéreWP_20150413_020

kedd
délelőtt – „versmaraton” az alsó tagozatos tanulók részére

csütörtök
délelőtt – bemutató óra
délután – könyvajánló, beszélgetés, könyvlapozgatás a felső tagozatosok részére

péntek
délelőtt – kiértékelés

Pósfa zenekar koncertje, táncház
kiértékelés, jutalmak kiosztása

Csilizradvány a Csilizköz legnagyobb területű és legnépesebb települése. Dunaszerdahelytől 22 kilométerre, Nagymegyertől 7 kilométerre fekszik. Füzespuszta település tartozik hozzá. Itt található a Kóczán Mór Alapiskola. Iskolánk befogadó intézmény, ugyanis ide járnak a szomszédos faluk – Balony, Medve, Szap, Nyárad, Patas, Kulcsod és Füzes – gyermekei is.

Fontosnak tartjuk, hogy az iskolaév folyamán sok rendezvénnyel színesítsük a mindennapjainkat. Ezek közül a rendezvények közül emelem ki az anyanyelvi hetet, melyre mi pedagógusok, nagyon büszkék vagyunk.
Iskolánk tanulói szívében is különleges helyet foglal el az anyanyelvi hét, melyet a 2014/15-ös tanévben április 13-17. között rendeztünk meg.

WP_20150413_015

Hétfő reggel az iskolarádió adásával indítottuk a napot. Simon Barnabás tanító bácsi és rádiósai megemlékeztek a költészet napjáról, ismertették iskolánk tanulóival a heti programot, és meghirdettünk néhány versenyt is. Az alsó tagozatos tanulók részére meseillusztrációk készítését, a felsősök számára pedig József Attila képes beszámoló készítését (projekt), ill. levelezős nyelvtani versenyt (a tanulók a feladatokat a magyar szakos pedagógusoktól kapták meg, a kitöltött feladatlapot pedig a folyosón elhelyezett dobozba dobták be határidőig).

Hétfő délután iskolánk igazgatónője, Fodor Margit megnyitotta az anyanyelvi hetet. A megnyitón közreműködtek tanulóink Zalka Judit tanító néni segédletével. Megzenésített verseik gitárkísérettel csodaszépen szóltak, betöltötték a termet és jókedvre derítettek mindnyájunkat.

WP_20150413_019

A megnyitó után háromtagú csapatoknak (osztályonként) szerveztünk József Attila vetélkedőt. Miután a tíz csapat elfoglalta a helyét, kezdetét vette a verseny. Először a tanulók József Attila életéről, munkásságáról, verseiről és hozzá kötődő érdekességekről hallgattak meg egy előadást, melyet Csicsay Éva tanító néni tartott. Mindenki jegyzetelt, figyelt, igyekezett megjegyezni minden fontos információt. Szükség is volt rá, mert az előadás után következett a tesztlap, mely az elhangzottakkal kapcsolatban tartalmazott kérdéseket. Ráadásfeladatként József Attila egy versének illusztrációját kellett elkészíteniük a csapatoknak.

DSC_0133A kedd az alsó tagozatosoké volt. Hetek óta készültek a versmaratonra verssel, verses összeállítással. A kis nulladikosok indították a versmondást. Megállás nélkül szavaltak a tanulók egész délelőtt. Különleges élmény volt ez számukra. Az alsó tagozatos tanító néniknek külön köszönet, hogy minden alsó tagozatos tanulót sikerült bekapcsolniuk a szereplésbe.

Csütörtök délelőtt bemutató órát tartott Matyó Simoneta tanító néni a hatodik osztályban, interaktív tábla segítségével iskolánk érdeklődő pedagógusai részére. Csütörtökön könyvajánló délutánt tartottunk. A felső tagozatosok elhozták kedvenc könyveiket és bemutatták, ajánlották egymásnak. Volt, aki horgász- vagy fociújságot hozott, melyek nagy sikert arattak. A rendezvény kötetlen beszélgetéssel és könyvlapozgatással ért véget.

WP_20150416_061

A pénteki napot mindenki nagyon várta, ugyanis ezen a napon értékeltük ki a hét eseményeit, a meghirdetett versenyek eredményeit. Az iskola folyosóján kiállítást rendeztünk a gyermekek munkáiból, a meseillusztrációkból és a József Atillát bemutató projektekből.

DSC_0256

A kiértékelés a Pósfa zenekar koncertjével kezdődött, akik táncosokat is hoztak magukkal, Béhr Márton, Béhr László és Markolt Réka személyében. Gyönyörű viseletekben magyarbődi, zólyomi, mezőségi táncokat mutattak be. A táncokról és a viseletekről Béhr Márton és Béhr Erzsébet tanító néni mondtaDSC_0313 el a legfontosabb tudnivalókat. A koncertet táncház zárta, melyet a tanulók nagyon élveztek.

A táncház után valósult meg a kiértékelés. Osztályonként jutalmaztuk meg a tanulókat könyvekkel, apró ajándékokkal. Azok a tanulók, akik valamilyen formában bekapcsolódtak a hét eseményeibe, emléklapot kaptak, melyek elkészítését Csicsay Zoltán tanító bácsinak köszönjük.

Iskolánk idei anyanyelvi hete is rendkívül színvonalas volDSC_0330t. Sikeresnek mondható, hogy az alsó tagozatosok közül mindenki bekapcsolódott a rendezvénybe, a felsősök közül pedig a tanulók 80 százalékát sikerült valamilyen formában megmozgatnunk.
Köszönettel tartozom a csapatmunkáért minden kedves kollégámnak!

Csicsay Éva

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/3. (novemberi) számában

A verseny kiértékeléséről itt írtunk: A legkreatívabb iskolai rendezvény pályázatainak értékelése

További beérkezett pályázatok:

Múzeumok éjszakája a Bélyi Sennyey kastélyban

A tolerancia napja

A titánok harca vetélkedő


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .