Sztrájkra készülnek a pedagógusok

A Szlovák Tanárok Kezdeményezése két hetet adott a kormánynak az oktatásügy jelenlegi helyzetének megoldására. Az egészségügyi nővérek is támogathatják őket – adta hírül a bumm.sk portál.

A tanárok három tiltakozó akció után sztrájkkészültséget hirdettek. Ha az illetékesek január 25-ig nem javasolnak megoldásokat, az alapiskolai, középiskolai tanárok, óvónők is korlátlan sztrájkba lépnek.

„Ez a lépés logikus folytatása a pedagógusok tiltakozásának, akik 2012 óta kitartóan harcolnak helyzetük javulásáért és az oktatásügy megfelelő támogatásáért” – szögezte le hétfőn a Szlovák Tanárok Kezdeményezésének sztrájkbizottsága. A sztrájkjogot az alkotmány biztosítja a tanároknak is.

A sztrájkkészültség bejelentését és a sztrájkot a tanárok szélsőséges, de szükséges megoldásnak tartják, mivel az „oktatásügy tarthatatlan helyzete” ellenére a kormány nem foglalkozik a felgyülemlett problémákkal és „becsukja szemét a társadalom jövője felett”.

„A rendszer felőrölt minket és mára apatikusak, rezignáltak és fáradtak lettünk. Felelősséget kell vállalnunk a gyerekekért. A sztrájk ugyan megzavarja a tanítást, jelentősen veszélyezteti az iskolák működését, de jóval többet nyerhetünk. Úgy gondolom, hogy nekünk megéri” – mondta Jana Ftáčnik Pastorková a kezdeményezés részéről.

Kik lépnek sztrájkba?

A sztrájk sikere a kezdeményezés szerint attól fog függeni, hány iskola és tanár kapcsolódik be. A sztrájkba lépni kívánó iskolák hétfőtől jelentkezhetnek interneten. A pedagógusok emellett arról is tájékoztathatnak, ha valaki valamilyen módon meg akarja akadályozni a sztrájkjukat.

A Szlovák Tanárok Kezdeményezése csatlakozásra szólította fel a Szlovákiai Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetét. Az Új Oktatási Szakszervezetek már jelezték csatlakozásukat a sztrájkhoz. „A sztrájkkészültség elsősorban a tanárokról szól, hogy kiálljanak jogaikért és társadalmi megbecsülésükért. De az egész társadalomról is szól, hogy csatlakozzon és megmutassa, az oktatásügy rendszerszintű változásokat, pénzügyi támogatást igényel és hogy minden szülőnek és a nyilvánosságnak is fontos gyerekeink jövője” – mondta Vladimír Crmoman a kezdeményezés képviseletében.

A tanárok elismerték, hogy Juraj Draxler oktatási miniszter elismerte kéréseik megalapozottságát, de azok nem jelentek meg konkrét kormányzati lépésekben. Ľudovít Sebelédi, a Lévai Tanárok Kezdeményezése részéről ezért felszólította Draxlert is, hogy lépjen sztrájkba.

Mit kérnek?

A tanárok legfontosabb kérései közé tartozik a pedagógusok arányos értékelése, mivel a kezdőfizetés továbbra is az érettségi nélküli középiskolai végzettséggel rendelkezők szintjén áll, az átlagbér pedig kb. a fele a diplomások átlagfizetésének. A tanárok ezért a minden pedagógiai és szakpedagógusi alkalmazott alapilletményének növelését kérik, méghozzá 2016. február 1-jétől 140 euróval, 2017. január 1-jétől pedig további 90 euróval.

Másik kérésük az iskolák oktatási segédeszközökkel való ellátása. A tanárok azt állítják, hogy óriási a szakadék az iskolák felszereltsége között. „Kérjük, hogy a kormány 400 millió euróval emelje az oktatási és a belügyminisztérium költségvetését 2016-ra” –jelentette ki a sztrájkbizottság képviseletében Viktor Križo azzal, hogy a különbségek kiegyenlítésével egyenlővé lehet tenni minden gyerek oktatáshoz való jogát.

A harmadik kérés a pedagógusok képzési rendszerének módosítását érinti. „Át kell értékelni, hogy a tanár adekvát módon olyan területeken képezhesse magát, amelyeket valóban felhasznál a diákok oktatása és nevelése során” – jelentették ki és egyben a törvény módosítását szeretnék elérni. Ismételten bevezetnék a kompetenciák igazolásával járó kreditszerzést, megszűnne a kreditek hétéves érvényességi ideje és ismét megnyitnák a kreditszerzési lehetőséget a külföldi képzésekért és az alkotó tevékenységért. Az oktatási miniszternek bizottságot kellene létrehoznia az oktatási szakszervezetek részvételével, amely átértékelné a tanárok továbbképzésének rendszerét.

A sztrájkkészültséget több figyelmeztető akció is megelőzte, így a Hosszú Orrok Találkozója, amelyen 400 tanár vett részt, a véradással töltött Egészség Napja, amelyhez 200 iskola csatlakozott és a Babysitting day, amelyben már mintegy 500 iskola vett részt – közölte a hírportál.

– forrás: bumm.sk, kép: katedra.sk/pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .