Kétszintű átfogó felvételi rendszert terveznek

Az oktatási minisztérium tervei szerint a kilencedikesek és az érettségi előtt állók országos, átfogó, központi tesztelésen vennének részt. A kilencedikesek már a következő tanévben találkozhatnak a központi tesztekkel, az érettségit pótló teszteket jövőre még biztosan nem vezetik be – közölte a SITA nyomán a bumm.sk hírportál.

Az oktatási minisztérium készen áll a kilencedikesek számára készített standardizált tesztek bevezetésére a következő iskolaévtől, amelyek a középiskolai belépő teszteknek is minősülnének – mondta el Juraj Draxler oktatási miniszter a SITA hírügynökségnek. Az átfogó központi tesztelést a minisztérium két szinten tervezi bevezetni.

Az első szint a már említett középiskolába való belépés lenne. Draxler állítása szerint a jegyek alapján történő szűrésre irányuló korábbi igyekezet nem volt teljesen rossz. „Az Alkotmánybíróság 2014 októberi döntésén látszott, hogy nem teljesen tiszta. Az alapiskolai diákok jegyeinél erősen érvényesül a szubjektivitás” – mondta Draxler.

A középiskolai szűrésre szolgáló teszteket össze fogják kötni a kilencedikesek tesztelésével. Draxler szerint a minisztérium tanúsítványokat fog adni a tesztelést végző helyeknek. Hogy a teszteket alap- vagy középiskolákban fogják-e kitölteni, mellékes kérdés. A lényeg, hogy külső felügyelet alatt álló helyszín legyen. Draxler már korábban elmondta: az a cél, hogy a felvételi vizsgák szűrőt jelentsenek, világos és szigorú feltételekhez kössék, kik juthatnak be az egyes típusú középiskolákba.

Az átfogó tesztelés második szintje a klasszikus érettségit pótolná. Draxler szerint a javaslat alapján a tanároknak minimális gondjuk lenne az érettségi előkészítésével. Bevezetésével kapcsolatban már óvatosabban fogalmazott a miniszter, és szerinte a következő iskolaévben még a régebbi módon fognak lezajlani az érettségik.

(sita/bumm.sk)

kép: pixabay.com

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .