Könyvajánló: Dúdoló, Kísért a kísértés, Örök mementó

Könyvajánlónkban három új, decemberben megjelent kötetet ajánlunk olvasóink figyelmébe.

dudolo

Tóth Elemér: Dúdoló

„Válassz utat és célt, képességeidnek és értelmednek megfelelőt…, és én őrizlek és vezetlek azon az úton!” – alighanem így valahogy szólt Tóth Elemérhez annak idején a mindenható tündér. Hogy tündérünk jól választott, azt Tóth Elemér előző gyermekverskötetei – Csillagrózsa, Csillagménes, Tegnapelőtt, kiskedden, Őszi kert, Szivárvány, Pitypang stb. – maradéktalanul igazolják-bizonyítják, hiszen, ahogy azt már-már precíziós pontossággal Szeberényi Zoltán megfogalmazta: „Tóth Elemér verseiből nem a tudálékos felnőtt szól leereszkedő fölénnyel és oktatólag a gyermekhez, hanem az ihlet perceiben ismét gyermekké váló, a gyermeki világba beépülő, a gyermek szemével és tudatával a világra rácsodálkozó költő hangját halljuk. Gyermeklíránkban általa nyert ismét polgárjogot a gyermeki észjárás, a pajkos derű, a játékos hangulat anélkül, hogy erőltetett nevelés, szájbarágó fegyelmezés kísérné.” Ezt az ötletekben és vidámságban gazdag, zenei és nyelvi eszközökben változatos gyermekköltészetet találjuk Tóth Elemér „Dúdoló” című kötetében is. Versei, a maguk nyelvi-tartalmi sokszínűségükkel, ritmikai változatosságukkal, a gyermek számára is élvezhető humorukkal, ötletességükkel és hangulataikkal olyan élményekkel gazdagítják a gyermekeket, amelyek egész életre könyvszerető emberré teszik, tehetik a fogékony fiatal olvasót. Higgyünk benne!

 

gagyor

Gágyor Péter: Kísért a kísértés

A kötet Gágyor Péter válogatott verseit tartalmazza.

Dünnyögések utószó – formában

Zavarba ejtő foglalatosság egy életet átfogó mennyiségű, ömlesztve kapott verset (élet-lenyomatot) átböngészni, összerostálni, kiválogatni, s a megmaradtból újból összerakni valami mást, valamennyire máshogyan. Annál is inkább az, ha a versek írója igazi alanyi költő, mármint, ha csak ő bír versének hőse lenni. Ami nem feltétlenül jelent önhittséget, még kevésbé önimádatot. Mindössze (mindössze?) arról van szó, hogy Gágyor Péter, a klasszikus költői hagyományok mentén haladva, önmagán keresztül engedve vizsgálja a világot, a vele történő eseményeket. A világ természetesen nagyjából az életét jelenti, kibővítve mindazokkal az élményekkel, amelyek létezéséről olvasmány vagy érzetszinten értesül, s vele történő események pedig vagy élettörténet-szilánkok, vagy pedig kultúrtörténeti ragadványok, alkalomadtán szembesülések…

Budapest, 2015. augusztus 12.
Zalán Tibor

 

memento

L. Juhász Ilona: Örök mementó

A holokauszt emlékjelei Dél-Szlovákiában

A holokauszt áldozatainak és azon bátor ismert és ismeretlenek emlékére, akik a vészkorszak idején is Emberek tudtak maradni, nem álltak a kiközösítők, a zsidók kirablói és meggyilkolói közé, hanem saját életüket is kockáztatva mások életének megmentése mellett döntöttek.

A kötetek kedvezményes áron megrendelhetők a Lilium Aurum kiadó honlapján.

 

– katedra.sk/liliumaurum.sk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .