Jóváhagyták az egyetemek költségvetését

A minisztérium december folyamán jóváhagyta az egyetemek 2016-ra vonatkozó dotációját, és még a tavalyi év végén postázta a szerződéseket az egyes intézményeknek.
A rektorok az elmúlt években rendszeresen panaszkodtak a kiegészítő szerződések kései elkészítése miatt, most viszont még a költségvetési év megkezdése előtt kézhez kapták a kért dokumentumokat. Az egyetemek 2016-ban 451 235 920 euró támogatást kapnak, ebből 247 169 936 akkreditált tanulmányi programok támogatására, 149 025 389 euró kutatásfejlesztésre és művészeti irányzatok finanszírozására, 53 540 595 euró pedig a diákok szociális támogatására lesz fordítva.
A minisztérium ezen kívül tovább támogatja a Nemzeti ösztöndíj programot, a SANET akadémiai hálózat aktivitásait, az Akkreditációs Bizottság tevékenységét és az egyetemek reprezentációs működését. A jövő évben a főiskolák a támogatási rendszeren belül 3 millió euróval nagyobb összeghez juthatnak, mint tavaly. Draxler miniszter úr szerint akár kilenc millióval is képesek növelni a jövőben ezt az összeget.
Az anyagi támogatások jelentős emelkedésével minden bizonnyal javul az egyetemek helyzete. A kutatásokra szánt összeg (ami jelenleg 137 millió euró) csaknem fele, 58 millió euró a komplex akkreditáció alapján kerül szétosztásra, nagyobb hangsúlyt fektetve az intézmények elért eredményeire. A dotációs rendszer kidolgozásában közreműködtek az egyetemek reprezentációs szervezeteinek képviselői is, akik észrevételeiket és javaslataikat december 6-ig nyújthatták be.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/6. (februári) számának Házunk tája rovatában

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .