Éjszaka az Ipariban

2016. február 18-án a komáromi Ipari Szakközépiskolában érdekes programok sokasága várta a látogatókat. Az éjszakába nyúló rendezvényen az iskola folyosóit, tantermeit és laboratóriumait elözönlötték az érdeklődők. A jelenlegi diákokon, szüleiken és hozzátartozóikon kívül szép számban jelentek meg az általános iskolák pedagógusai és pályaválasztási tanácsadói is. A nagy sikerű rendezvény nem kerülte el a kilencedikes diákok figyelmét sem, de az iskola egykori tanulói, az „öregdiákok” is kíváncsiak voltak a változásokra, az újdonságokra.
A cél mindenképpen az volt, hogy érdekes helyszíneken, gazdag programok által kerüljön bemutatásra az intézményben folyó munka. A kötetlen program, a sok helyszín, a hangulatos séta az iskola falai között az érdeklődőknek kellemes időtöltést nyújtott. Az intézmény másodszor engedett az éjszakába nyúlóan betekintést képzési tematikájába és abba a miliőbe, amely az iparit Iparivá tette.
Már az előcsarnokban egy csodálatos világ tárult a látogatók elé. A diákparlament tagjainak jóvoltából ötletes rajzok, ábrák hirdették a látnivalókat. A gazdagon összeállított program felölelte a szakok bemutatását, a „nyitott laboratóriumok” segítségével a látogatók betekintést kaptak a szaktantárgyak oktatásába. A közgazdaságtan egyik komoly témája a sikeres vállalkozóvá válás. E területen az iskolában működő diákvállalkozások is bemutatkozhattak. A diákcégek maguk készítette, érdekes ajándék- és emléktárgyaikat mutatták be.
A gépészet iránt érdeklődők a kovácsműhelyben, az esztergályos műhelyben és a CNC-szaktanteremben tett látogatás után megtekinthették a 3D-s nyomtatót is. Az ilyen típusú nyomtatás technológiájának oktatása az iskolában 2010-ben indult útjára azzal az elképzeléssel, hogy az itt végzett diákok magasabb szakmai felkészüléssel vágjanak neki az életnek. A térbeli nyomtatás eszközét nagy érdeklődés övezte. A jelenlevők az elkészült tárgyakat (fogaskerekek, csapágy) megvizsgálták és néhányan meg is tarthatták. A bemutatón megjelent vállalatok is nagy meglepetéssel konstatálták az intézmény ilyen irányú felszereltségét.
Az elektrotechnika és a programozás területén is rengeteg újdonság várta a látogatókat. Az elektrotechnikai és az automatizációs laboratóriumok megtekintésén kívül a vendégek belekóstolhattak a programozás játékos formáiba, valamint egy kislámpa elkészítésének fortélyaival is megismerkedhettek. Az Arduino mikrovezérlő, a Rapsberry Pi számítógépek és az Apple alkalmazások – mint megannyi újdonság – különösképpen lekötötték az informatika iránt érdeklődők figyelmét. A szaktanárok készségesen mutatták be, mivel foglalkoznak a diákok a tanítási órákon.
Az idei rendezvény külön érdekessége volt az informatikai múzeum, ahol a látogatók testközelből láthatták, milyen hatalmas fejlődésen ment keresztül az informatika a múlt század nyolcvanas éveitől a napjainkig.
A nyelvtanítást illetően bemutatásra kerültek azok a korszerű, modern módszerek, melyek az adott nyelv elsajátításának szempontjából beváltak. Az angol és a német órán az adott nyelvterületre jellemző ínyencségeket is meg lehetett kóstolni. Az államnyelv elsajátításának hatékony módszereit bemutató pedagógusok segítségével pedig kiderült, a játékos, kreativitást igénylő feladatok a nyelvtanuláson túl kellemes perceket is szerezhetnek. A látogatók tájékoztatást kaptak az iskolában nyíló szakokról, a tanulók szakgyakorlatáról és az intézmény távlati terveiről. Megismerkedhettek az iskolatévének (Tower TV) a munkájával és megtekinthették egy kiállítás formájában a legszínvonalasabb diákmunkákat, beleértve a több éve sikereket elérő, a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó SOLARWIND szakkörön készült munkákat is.
Az éjszaka során lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésekre az iskola pedagógusaival is, valamint egy olyan aktuális előadás meghallgatására is, melynek témája a közelgő matematikaérettségi volt. A vállalkozóbb szelleműek matematikai tesztek megoldásával frissíthették fel tudásukat mennyiségtanból. Az iskola díszterme adott otthont az Ipari Kávéháznak, melynek programja a VISZTA színjátszókör Ovibrader című előadásával kezdődött. Ezt követően a szakközépiskola volt diákjai, Varga Szilvia színművésznő és Bujna Zoltán, a biciklis dervis az Ipari Kávéház vendégeiként vallottak önmagukról, munkájukról.
A programokban gazdag tájékozódás után a testedzés sem maradhatott el. Az iskola tornaterme a sportolni vágyók rendelkezésére állt.
A jól sikerült akció minden résztvevője találhatott kedvére valót a gazdag kínálatból, melyből a kollégiumi élet bemutatása sem hiányzott. A nagy érdeklődés, a remek hangulat, a vendégsereg elégedettsége arra engednek következtetni, hogy az „Éjszaka az Ipariban” már hagyománnyá vált.

PaedDr. Tóth Katalin


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .