Sebők Attila: Páko Mária laudáció

A laudáció a XXIV. Katedra Napok rendezvényén belül, 2015. október 22-én hangzott el.

Engem ért az a megtiszteltetés, hogy Páko Máriáról, intézményünk, a Rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban zenei szakkört vezető pedagógusáról szóljak. Ez számomra nemcsak megtiszteltetés, hanem öröm is, hiszen Páko Máriát jó néhány éve ismerem.
Sok szeretettel gratulálunk Kolléganőnknek és az elismerő méltatás néhány sorával köszöntjük Őt:
A lénartfalvai szármasú Páko Marika gimnazista korában kezdett el gitározni – állítólag unalomból! – az egyik idősebb fiútestvére gitárján, aki, látva húga tehetségét, lelkesen és türelmesen tanítani kezdte őt. Neki köszönheti a zene iránti szeretetét és zenei tudását.
A gimnázium alkotókörében 17 évesen kezdett el verseket megzenésíteni. Később a Lévai Pedagógiai Akadémián kapta meg a helyes zenei irányt, rájött, hogy a zene az, amivel foglalkozni szeretne, amíg csak él.
A  Rimaszombati Iskola utcai Kollégium nevelőnőjeként zenei szakkört vezetett, 30 évig volt szerencséje tehetséges gyerekekkel foglalkozni. Több ízben is megrendezte a „ZLATÝ SLÁVIK DM“ című tehetségkutató versenyt, valamint több zenekarnak az elindulását is segíthette az ott töltött évek alatt.
1989-ben megnyerte a „SLÁVICI NA ULICI“ versenyt, közben folyamatosan verseket zenésített meg, legfőképp gömöri költők műveit.
2002-ben a szlovák rádió magyar adása, a Pátria Rádió felkérésére Demjén Attilával közösen elkészítették a Gömöri Gyöngyszemek c. irodalmi összeállítást, mellyel 2005-ben Ungváron nemzetközi fődíjat nyertek.
Marika jelenleg a Magyar  Tannyelvű Speciális Iskola asszisztenseként foglalkozik az ottani tehetséges gyerekekkel. Ötletgazdája a Speciális Szupersztár  regionális versenynek, melyet minden évben az iskola rendez meg. Több iskola diákjaival foglalkozik, alapítója és vezetője a TOMPA VIRÁGAI, a CSILLAGVIRÁG, valamint a GITÁR SOKK ifjúsági együtteseknek, melyekkel az utóbbi három évben a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny Országos megmérettetésén a megzenésített versek kategóriában rendszeresen aranysávos helyezést értek el. Rimaszombat város kulturális életében meghatározó szerepet tölt be koncertjeivel, örömet nyújtva a fellépő gyerekeknek és a közönségnek. Emellett pedig megzenésített verseivel járja az országot, és rendhagyó órák keretében óvodásoknak, kisiskolásoknak, középiskolásoknak tart szórakoztató jellegű műsorokat.
Mindemellett egyedülálló gitár- és pengetőshangszer-gyűjteménnyel rendelkezik, amelyekből először 2005-ben a magyarországi Sajószentpéteren, majd pedig 2015-ben a rimaszombati Gömöri Múzeumban rendeztek kiállítást.
Páko Marika 2014-ben Rimaszombat város polgármesterétől oklevelet vehetett át a városért végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként, 2015-ben pedig kikiáltották a régió személyiségének.
Marika mint ember, mint tanár, mint zenész rendkívüli eredményeket ért el, tehát megfelelő helyre kerül a díj.
Valamennyiünk nevében szívből gratulálok Neki Tompa Mihály soraival:

Hideg világ! mély álmaidban,
Halld és érezd meg énekem,
Amellyel hivlak, költögetlek,
S fagyos kebled melengetem!
Dalom fennről, a napsugárnak
Honából hangozik feléd:
Ébredj, ébredj! láttasd meg a dal
S meleg sugárak erejét!
(Tompa Mihály: Pacsirtadal)

Az írás a Katedra folyóirat XXIII/6. (februári) számában jelent meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .