Varga Podleiszek Zsuzsa: Idegen nyelvek oktatása kicsit másképp, avagy a CLIL módszer alkalmazása

Program: Implementing CLIL method as a tool for motivation of students with educational difficulties (Erasmus+, 1 Kulcstevékenység – Az egyének tanulási célú mobilitása)

A komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola három tanára vett részt egy kéthetes angol nyelvű, londoni CLIL továbbképzésen, amelyet pályázati felhívásra reagálva nyertek meg az Erasmus+, KA1 – kulcstevékenység, Az egyének tanulási célú mobilitása – Egyéni mobilitás az oktatás, a képzés és az ifjúságügy terén program keretén belül.

2

A „CLIL – Content and Language Integrated Learning” (Tartalom alapú nyelvoktatás) tanfolyamot a londoni székhelyű ADC College oktatási központ szervezte és biztosította 2015. október 12-től 23-ig. A tanfolyam célja a CLIL módszer alkalmazása, amely egyesíti az idegen nyelv és a szaktantárgy oktatását. A globalizáció következtében az idegen nyelvek oktatása új módszerek alkalmazását igényli, ezek közé sorolhatjuk a CLIL – Content and Language Integrated Learning – Tartalom alapú nyelvoktatást, amelynek lényege nem a hagyományos nyelvoktatás, hanem a tanítás új, alternatív megközelítése. A kétnyelvű oktatás nagyon hatékonynak bizonyult, mivel a diákok könnyedén sajátítják el a nyelvet azáltal, hogy azt egy másik tantárgy tanulására használják, nehézség nélkül tudják olvasni az idegen nyelven megjelent szakirodalmat. A tanulók tehát angol nyelvet tanulnak más szaktantárgyak tanulása közben, ugyanakkor más szaktantárgyakat sajátítanak el az angol idegen nyelv segítségével. A mi iskolánk esetében a CLIL módszert a bankrendszer – szeminárium és a vállalati gazdaságtan szaktantárgyak oktatásában alkalmazzuk angol nyelvvel párosítva. Célunk diákjainkat olyan angol nyelv- és szaktudással felszerelni, hogy könnyebben el tudjanak helyezkedni az európai munkaerőpiacon.

1

A tanfolyam a résztvevőket lépésről lépésre vezette be a módszer rejtelmeibe, ezenkívül hasznos feladatokkal és praktikus tanácsokkal is szolgált. A továbbképzés első hete a CLIL módszer elsajátításáról szólt: Mi az a CLIL?; Mi a kommunikáció; Tanulást elősegítő segédeszközök tervezése és létrehozása; Nyelvi fejlesztés; CLIL osztály nyelvhasználata; On-line források használata; CLIL tevékenységek; CLIL tanítási óra. A második hét témakörei: Hibajavítás és visszacsatolás; Kognitív készségek; Differenciált oktatás; Csoportos oktatás; Értékelés; Tanórák megtervezése; Rövid nyitott órák és munkafolyamatok – ahol a résztvevők a gyakorlatban alkalmazták a képzésben elsajátított tevékenységeket. A tanárok számára nagy előnyt jelentett az angol nyelvű kommunikáció, mivel az órákon Nagy-Britannia kultúrájával és társadalmi életével is megismerkedhettek többféle tevékenységek alkalmazásával, amelyeket kihasználhatnak majd pedagógiai munkájuk során. Az ADC College oktatói nagyon alaposan és hatékonyan állították össze a továbbképzés tanmenetét, ügyelve a résztvevők kulturális sokszínűségére. Az iskolánk tanárain kívül a kéthetes továbbképzésre Spanyolországból, Németországból és Ausztriából is érkeztek tanárok. A közös beszélgetések teret nyújtottak a tapasztalatcserére és a kölcsönös inspirációra. A megalapozott közös együttműködést szeretnénk a jövőben különböző eTwinning és Erasmus+ programok segítségével továbbfejleszteni.

Megjelent  a Katedra folyóirat XXIII/4. (decemberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .