Műveltségi vetélkedő a Deáki Alapiskolában

A Deáki Alapiskola és a helyi Csemadok alapszervezete a 2014/2015-ös tanévben immár ötödik alkalommal szervezte meg a Műveltségi Vetélkedőjét. A rendezvény érdekessége, hogy korhatár nélkül bárki benevezhet a község lakosságából, így az ismeretek játékos bizonyítása közben közvetítő szerepet tölt be a falu lakossága között. Egy ilyen vetélkedő lehetőséget ad számukra a kapcsolatteremtéshez. Barátságok születhetnek nemcsak gyermekek, hanem a gyermekek és a felnőttek között is. Generációk találkozója, ahol együtt versenyez gyermek, ifjú, felnőtt és a korosabb nemzedék tagja is. A tanulók elismerést vívhatnak ki maguk számára környezetükben. A vetélkedővel arra próbáljuk ösztönözni a diákjainkat, hogy mérjék össze a tudásukat az idősebb generációval. A résztvevők között rendszeresen akadnak nagymamák, felnőttek, pedagógusok, egyetemisták, középiskolások, alapiskolások, sőt, akár óvodáskorú gyermekek is. Célunk, hogy minél több fiatalban felébredjen a tudásvágy, és ráirányítsuk a figyelmet a kultúra közvetítésének és tudás birtoklásának fontosságára. Azt szeretnénk, ha a tanulóink szórakozva tanulnának és hasznosan töltenék szabadidejüket.
Műveltségi vetélkedőnk csapatverseny, ahová háromtagú csapatok jelentkezhetnek. A témakörök között általában magyar nyelv és irodalom, történelem, földrajz, biológia, matematika, zene, sport és helytörténeti ismeretek szerepelnek.
A 2014/2015-ös tanévben tizenegy csapat, tehát harminchárom versenyző mérhette össze tudását. Persze akadtak olyanok is, akik nézőként szemlélték a csapatok küzdését. Kimondottan örültünk, hogy ennyi embert sikerült megszólítanunk.
A feladatok elméleti tudásra épültek, a számonkérést azonban igyekeztünk minél játékosabb formában megoldani. Akadt köztük totó, kiegészítős feladat, szövegfelismerés, anagramma. A feladatlapok összeállítását Boros Magdaléna és Mgr. Šóšik Tímea végezte. A verseny lebonyolítását Mgr. Bende Gabriella és Boros Magdaléna vállalta. A feladatlapok javításáért Mgr. Šóšik Tímea, Néma Viktória és Godek Dániel voltak felelősek.
A feladatlapok kitöltése után a helyes megoldások ismertetése következett. Az első két témakör megoldása után rövid szünetet tartottunk, amely alatt ismertettük az aktuális állást. Végül megszületett a végeredmény: a harmadik helyezést a Csemadok csapata, a második helyezést a Szülők csapata, első helyezést pedig a Pedagógusok csapata szerezte meg. Az eredményektől függetlenül elmondhatjuk, hogy mindannyian nagyszerűen szórakoztunk, és büszkén állíthatjuk, hogy ismét sikerült egy lépést tenni a helyi közösség erősítése érdekében.

kép: pixabay.com

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/5. (januári) számában

A tavalyi tanév folyamán lapunk, a Katedra folyóirat meghirdette “A legkreatívabb iskolai rendezvény” című versenyt, amire húsz pályázat érkezett be. A pályázattal egyrészt egyfajta „felvidéki ötletbörzét” szerettünk volna létrehozni, másrészt keresztmetszetet kínálunk iskoláink belső életéből, érdeklődési irányvonalairól. A pályaműveket a nyomtatott Katedra folyóiratban és itt, a honlapon is megjelentetjük új, “A legkreatívabb iskolai rendezvény” című rovatunkban.

A verseny kiértékeléséről itt írtunk: A legkreatívabb iskolai rendezvény pályázatainak értékelése


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .