A Teddy Maci Kórház a Zsigárdi Óvodában

A pozsonyi magyar orvostanhallgatókat 1990 óta tömörítő Selye János Klub (SEJK) mellett működik a Teddy Maci Kórház. A leendő orvosok a szülők segítségével textilanyagból szerveket varrtak, melyeket szivaccsal tömtek ki. Varrtak kis fehér köpenyeket, műtősruhákat is, ezeket ráadják az apró gyerekekre.
A pozsonyi magyar orvostanhallgatók Žiaček Adrianna igazgatónő meghívására ellátogattak a Zsigárdi Óvodába, ahol játékos oktatás és foglalkozások keretén belül enyhítették a gyerekek félelmét az orvosoktól. A szlovák, a magyar óvodások és az első osztályosok tanultak a belső szervekről, kiszínezték az előre elkészített ábrákat, fonendoszkóppal meghallgatták a szívverésüket, megvizsgálták a látásukat, maguk is beöltöztek kis doktoroknak és meggyógyították kedvenc plüssállatkájukat. A szervismertető után a leendő dokik találós kérdéseket tettek fel a gyerkőcöknek, hogy megjegyeztek-e valamit az egészből. Így a játékos foglalkozás interaktívvá vált. A gyerekek imádták.
Sokat hallunk arról, hogy a magyar iskolákból szlovák egyetemekre felvételt nyert diákok nyelvi nehézségekbe ütköznek. „Ha a vizsgára való felkészülésre valakinek két hét kell, a magyar diák azt mondja, hogy én tanulok rá három hetet. S ez valahol meg is marad, mert ha nehézségek jönnek, a magyar diák sokkal jobban meg tud velük küzdeni azáltal, hogy eleve többletmunkára van ítélve.”- vallják a magyar orvostanhallgatók.

teddy2

Az orvostanhallgatók a gyerekekkel való foglalkozások alkalmával szakmailag sokat fejlődnek, valamint elsajátítják a magyar szakterminológiát és rengeteg tapasztalatot gyűjtenek.
Köszönjük, hogy eljöttek az óvodánkba és tanulmányaik során további sok sikert kívánunk nekik.

Žiaček Adrianna, a MTNYA igazgatónője


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .