A komáromi Selye János Gimnázium sikerei a spanyol olimpia országos döntőjében

ŠIŠKA DÁVID HARMADIK, NAGY NATÁLIA PEDIG ÖTÖDIK SZLOVÁKIÁBAN!

Március 8-án, illetve 9-én Pozsony városában rendezték meg a spanyol olimpia idei országos döntőjét, melyen két diákunk képviselte nemcsak az iskolát, hanem magát a Nyitrai kerületet is.
Mindketten az előző forduló győzteseként jutottak tovább az országos döntőbe. Itt minden kerületből a legjobbak mérték össze tudásukat négy kategóriában.
Šiška Dávid (II.A) az A kategóriában (1.-2.évfolyam), Nagy Natália (kvinto) pedig a B kategóriában (kvinto – 3.évfolyam) indult.

A spanyol olimpiát minden évben a Szlovák Oktatásügyi Minisztérium hirdeti meg, megrendezését pedig a IUVENTA – Szlovák Ifjúsági Szervezet biztosítja. Célja a tehetséges tanulók felfedezése és támogatása. További küldetésének tartja, hogy az önálló alkotómunkára és az önfejlesztésre ösztönözze őket, valamint egyfajta versenykörnyezet megteremtésével lehetőséget nyújtson a diákok számára, hogy összemérhessék képességeiket.

9

Egy megnyitó est keretén belül a versenyzők és felkészítő tanáraik számára kulturális és gasztronómiai programot is biztosítottak a szervezők. A diákoknak alkalmuk nyílt egymás, a versenybírák, illetve a spanyolajkú lektorok megismerésére is. Ezt a kötetlen estét spanyol zene és ízletes specialitások tették még élvezetesebbé.  A „Paella- főzés Luissal” és a galíciai népviseletet viselő lektornő által előadott tánc, a „La Muñeira” (amelybe a gyerekek is bekapcsolódtak) váltak az est fénypontjaivá. A közös szórakozás megtörte a jeget, s a versenyzők máris sokkal felszabadultabban tekintettek a másnapi megmérettetésre.

8

Maga a verseny két fő részből tevődik össze: írás- és szóbeliből. Az első hallgatás és olvasás általi megértésből, nyelvtani feladatokból és egy fogalmazásból áll. A szóbelin egy szituációs párbeszédet kell a versenyzőnek lefolytatnia, amelyben a nyelvtudást és a reakcióképességet is értékeli a zsűri.

[gallery ids="6583,6586,6582"]

Az eredményeink pedig a következőek: Šiška Dávid az A kategóriában 3. helyezést, Nagy Natália pedig a B kategóriában ért el 5. helyezést. Ezek az eredmények az iskola történetét tekintve is messze a legkiemelkedőbbek, ami a spanyol olimpiákat illeti.
Ezúton szeretnénk megköszönni diákjainknak a kitartó munkát és az iskolánk, valamint kerületünk sikeres képviseletét. Kívánjuk, hogy lelkesedésük a spanyol nyelv iránt továbbra is kitartson! Büszkék vagyunk Rátok!

Hevesi Petruf Alena, Musitz Marieta, spanyoltanárnők


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .