A komáromi Végvári vitézek diadala a Katedra Történelemverseny országos döntőjén

2016. május 11-én zajlott a Katedra Történelemverseny országos döntője, melynek témája II. Rákóczi Ferenc élete és kora volt. Az ötfordulós levelezős versenyt követően a legeredményesebb 20 csapat kapott meghívót, hogy megmérettesse magát a dunaszerdahelyi döntőn. A levelezős fordulók újításaként ez évben kreatív feladatokat is meg kellett oldaniuk a tanulóknak, s a beérkezett munkákból kiállítást is rendeztünk. A pedagógusok és tanulók így megtekinthették egymás alkotásait: a Rákóczi-tallér másolatát, posztert a szécsényi országgyűlés 210. évfordulójának emlékére, kollázst a kuruc viseletből, Rákóczi családfáját.

Tanulok_munkaibol

Maga a verseny reggel kilenc órakor vette kezdetét. Az ünnepélyes megnyitó után indulhatott a megmérettetés. A tanulóknak két részben összesen kilenc különféle feladatot kellett sikeresen megoldaniuk: keresztrejtvényt fejtettek, fogalmakat párosítottak, keresték a szabadságharc nagy csatáit, ismert személyiségeit, országgyűlések határozatait, stb. A feladatok között akadtak olyanok, amelyekkel minden csapat viszonylag könnyedén megbirkózott, így bizonyítva, hogy az országos döntőre való felkészülést egyik csapattag vagy felkészítő tanár sem vette félvállról. Ugyanakkor nehezebb, igazán mélyreható ismereteket és tudást követelő feladatokkal is próbára tettük a tanulókat, hogy a jók között megtaláljuk a legjobbakat.

[gallery ids="6994,6995,6996"]

Az összesítés után a következő eredmények születtek. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a komáromi Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola csapata állhatott fel: Füssy László Bence, Berza Attila, Sánta János csapattagokkal. Felkészítő tanáruk Szabó Kinga. A megosztott második helyen a Marianum Egyházi Alapiskola Kókuszkeresők nevű csapata végzett. Csapattagok: Mózes Márton, Németh András, Durdík Ágoston, felkészítőjük Miklós Mónika. Velük azonos pontszámot ért el a Rákóczi hívei csapata: Varga Klaudia, Máté Kristóf Zoltán és Zagyi Viktória, akik a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumból érkeztek Majercsík Mária felkészítésével. Az előkelő harmadik helyet a búcsi Katona Mihály Alapiskola Zuluk nevű csapata nyerte Bajkai Bence, Kiss Lilla, Marcsa Dóra csapattagokkal Pelle István tanár úr felkészítésével.

Donto_1

Szívből gratulálok a csapatoknak, amelyek ez évben a legjobbnak bizonyultak, és köszönetemet fejezem ki minden diáknak és felkészítő tanáraiknak, akik részt vettek a Katedra Történelemverseny ez évi fordulóiban. Hiszem, hogy a tanulók e téren végzett munkája és a történelem tanulmányozására áldozott ideje nem hiábavaló: segít nekik megőrizni kultúrájukat, egyéniségüket, elveiket. Egyúttal meghívom a történelembarátokat, szorgalmas tanulókat és felkészítő tanáraikat arra, hogy vegyenek részt a Katedra Történelemverseny jövő évi fordulóiban is!

Presinszky Ágnes, a verseny szervezője


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .