Kettős sikert értek el az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola és a vásárúti József Attila Alapiskola tanulói a Katedra Irodalomversenyen

2016. május 10-én kilencven olvasni szerető tanuló érkezett a dunaszerdahelyi Építészeti Szakközépiskolába, ahol a Katedra Irodalomverseny két kategóriában zajló döntőjére került sor. Az élményszerző és a szövegközpontú irodalomoktatás népszerűsítésére összpontosító verseny szeptemberben vette kezdetét, és az öt hónapon át zajló levelezős fordulók eredményeként a legjobb, háromfős csapatokból álló 15-15 csapat nyert meghívást a döntőre.

I. kat., feladatmegoldás I. kat., játék

Az I. kategóriában megmérkőzők között 5-6. osztályos tanulók szerepeltek, a II. kategóriát a 7-9. osztályosok képezték. A délelőtti órákban zajló kisebbek versenyanyagát Békés Pál A félőlény című meseregénye alkotta, melyet interaktív és tesztlapos feladatok segítségével kértünk számon. A délután megmérkőző II. kategóriások a női irodalom világából válogatott szövegek – Nemes Nagy Ágnes irodalmi meséi, Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?, Tóth Krisztina: A tolltartó, Szabó Magda: Abigél című műve – értelmezésével, körüljárásával foglalkoztak. A versenyzők puzzlet raktak össze, szétszabdalt mondatokból cselekménysort állítottak helyre, kódolt írásokat fejtettek meg, téves állításokat javítottak ki, totóztak, helyszíneket, tárgyakat és szereplőket ismertek fel, stb. A versenyfeladatok összeállítását és levezetését Petres Csizmadia Gabriella végezte, a javítást pedig a felkészítő pedagógusok, illetve a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Kara néhány tanítójelöltje vállalta magára.

I. kat., győztes csapat

Az I. kategória győztes csapata

II. kat., a győztes csapat

A II. kategória győztes csapata

A szoros küzdelem és a sok felkészülés végül meghozta a gyümölcsét. Az I. kategória győztese az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola Vadgesztenyék csapata lett: Dóczé Dávid, Ember Mónika, Klimas Virág Vivien, felkészítőjük: Liszka Éva. A 2. helyen a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda tanulói – Sátor Bence, Varga Nóra, Szabó Dániel – végeztek, akiket Orisko Éva készített fel. A 3. helyezés a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvodába vándorolt, az Irodalom-tenger kalózai csapata – Bugár Noémi, Bazsó Szabolcs, Nagy Ferenc Márk – számára, felkészítő: Tóth Mónika. A II. kategóriában szintén az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola tanulói győztek: Benyovszky Adél, Bárczi Laura, Vrzák Johanna (Szent hurkák csapata), felkészítőjük Liszka Éva volt. A 2. helyezést a vásárúti József Attila Alapiskola és Óvoda Okoskák csapata szerezte meg: Szajkó Alex, Földes Viktória, Végh Ákos, felkészítőjük: Tóth Mónika. A 3. helyezést a Nyárasdi Alapiskola Szabadságharcosok csapata – Tóth Krisztián, Csölle Krisztián, Klacián Kristóf – tudhatja magáénak, akiket Soós Ágnes készített fel.
Minden résztvevőnek és díjazottnak gratulálunk!

I. kat. II. kat., feladatmegoldás közben II. kat.

Petres Csizmadia Gabriella, versenyszervező


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .