A Katedra Társaság ülésén bemutatták a szervezet új elnökét

2016. május 20-án, Dunaszerdahelyen tartotta újabb ülését a Katedra Társaság. A mintegy két év szünet után megrendezésre került ülés napirendi pontjai közt szerepeltek a Katedra Társaság jövőjét érintő kérdések és a szakmai program. Az ülést Hodossy Gyula, a Katedra alapítvány igazgatója nyitotta meg. Bevezetőjében bemutatta a Katedra Társaság új elnökét, Pintes Gábort.
A Katedra Társaság elnöke expozéjában kifejtette azon reményét, hogy a Társaság némi szerkezeti és tartalmi újjászerveződés után képes lesz felvállalni és egyben megfelelni azon követelménynek, mely szerint a szlovákiai magyar pedagógustársadalom legkiemelkedőbb szakmai fóruma legyen. Kifejtette még azon meggyőződését is, hogy a Katedra Társaság fő irányulása nem a nemzetiségi oktatáspolitika közvetlen befolyásolása kell, hogy legyen, hanem sokkal inkább a pedagógusok szakmai munkájának támogatása. Közvetett módon ez is a nemzetiségi iskolák és közoktatás támogatását jelenti, mivel egyre több magyar szülő választ gyermekének szlovák iskolát azon okból, hogy ott színvonalasabb oktatásban részesülhet, mint a magyar tannyelvűben. Ezért elsődleges célul kell kitűzni a hazai magyar pedagógustársadalom szakmai minőségének emelését, hogy egyetlen magyar gyermeknek se kelljen ezen oknál fogva idegen nyelven folytatnia tanulmányait. A Társaság jövőjével kapcsolatban Pintes Gábor kitért arra is, hogy a Társaság alatt aktív és elkötelezett szakemberek közösségét érti, akik részvételükkel és szakmai tapasztalatukkal, tekintélyükkel tudják és akarják segíteni a korábban megfogalmazott stratégiai célok elérését. Ehhez mindenképpen szükséges lesz a Katedra Társaság tagságának felülvizsgálata, frissítése. A cél az, hogy a szlovákiai magyar köznevelés és közoktatás lehető legszélesebb spektrumából álljon össze a Katedra Társaság aktív tagsága.

1 2
Az ülés szakmai programjának vezérgondolata „A tanulók akut és krónikus nevelési problémái az iskolában és azon kívül” volt. A vitatott téma főelőadója Strédl Terézia, a SJE Tanárképző Kara tanszékvezető adjunktusa volt. A (nem csak) a szlovákiai magyar pedagógustársadalom által méltán ismert és elismert szakember rámutatott arra, hogy a nevelés problémája korántsem csak a „tanulóé”, hanem sokkal inkább a tanáré, szülőé, esetleg minden résztvevőé. Strédl Terézia nagyon is aktuális kórképet tárt a jelenlévő hallgatóság elé, melyben több olyan tendenciára és jelenségre is rámutatott, melyek a „ma” nevelési folyamatát jellemzik és érintik. A főelőadást két korreferátum követte. Az elsőben Hencze Angelika, a dunaszerdahelyi pedagógiai és pszichológiai tanácsadó pszichológusa úm. testközelből jellemezte azokat a leginkább nevelési jellegű problémákat, melyekkel praxisában találkozik. Előadásában konkrét esettanulmányokon keresztül engedett betekintést abba, hogy mi gátolja, ill. hátráltatja mind a tanulót, mind a diákot a kitűzött és általánosan is megfogalmazott célok elérésében. A második korreferátumban Pintes Gábor a tanárképzés szempontjából közelítette meg az ülés vezérgondolatát. Elemzésében kitért arra, hogy a leendő pedagógusok nincsenek/nem lehetnek felkészülve a nevelési jellegű problémák kezelésére, mivel az egyetemi képzés mindössze 5%-át teszi ki a szakmai (pedagógiai) gyakorlat és az össz-óraszám több mint két harmadát a szaktantárgyak teszik ki. Ebből fakadóan a szakterületükön jól képzett, de a nevelési jellegű problémákra felkészületlen pedagógusok érkeznek az egyetemekről.
A főelőadást és a korreferátumokat heves, de nagyon konstruktív vita követte. Egyszersmind bebizonyosodott, hogy a nevelés és az abból fakadó problémák ugyanúgy részesei a mindennapok iskolai és iskolán kívüli edukációjának, mint az oktatási jellegűek. Az eredményes oktató-nevelő munkához megkerülhetetlen ezek kezelése, mivel ignorálásuk és elhanyagolásuk fatális következményekkel jár.
A csaknem háromórás ülést a Katedra Társaság elnöke a 2016. augusztus 26-án sorra kerülő Katedra Társaság ülésén való viszontlátás reményében zárta, melynek témája az iskolamenedzsment aktuális kérdéseit fogja boncolni.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .