A Dunaszerdahelyi SzNF téri Meseerdő Óvoda és a Csallóközkürti Óvoda tízéves együttműködése

Tíz évvel ezelőtt, a Galántai Nyári Egyetemen résztvevő pedagógusaink, Benkovics Katalin, Kysela Márta és Marczel Erika, valamint a csallóközkürti óvoda pedagógusa, Gányovics Jolán közös ötlete alapján jött létre a két, falusi és városi óvoda közti baráti kapcsolat.

10003431_588486437943930_5106377071236718450_n SAM_2163

Mindkét óvodának csaknem azonos az irányzata, így az együttműködési terv kidolgozása nem ütközött akadályokba.
– Különféle művészeti területek és eszközök által, mesékkel, versekkel, énekkel, dramatizációval, mozgással, tánccal és képzőművészettel nevelni a gyermekeket a művészetre és kultúrára, megerősíteni bennük saját magukhoz, környezetükhöz, a természethez, művészethez és a társadalomhoz való pozitív viszonyt.
– Különféle tevékenységek keretén belül olyan élményeket biztosítani, hogy a gyermekben erősödjön a művészetek és a természet iránti befogadóképesség.
– Közös élmények általi tevékenységekkel, közösen végzett munkával és játékkal megerősíteni olyan erkölcsi tulajdonságokat, mint az együttérzés, figyelmesség, segítőkészség, őszinteség, önuralom, önzetlenség, kitartás, felelősségérzet, szabályok betartása, igazságérzet, igazmondás és türelmesség mások iránt.
– A gyermekeket úgy nevelni, hogy szeressék, tiszteljék és becsüljék önmagukat és másokat.
– Fejleszteni a gyermek öntudatát, kibontakozási és önmegvalósítási lehetőségeit.
– Elősegíteni a művészetek iránti erős érzelmi kötődést, megismertetni és megszerettetni a gyermekekkel a természetet, rávezetni őket a természet értékeinek megbecsülésére és védelmére.
Az együttműködés egyik legfontosabb célja, hogy a városi gyerekeket megismertessük a falusi környezettel, a természet szépségeivel, figyelmüket a természet védése és óvása felé irányítsuk.
A falusi gyerekekkel pedig megismertetni a város nyújtotta lehetőségeket. A programok keretén belül megismertetni a gyerekeket városunk nevezetességeivel és történelmi múltjával.
Minden alkalommal a gyerekek megismerkednek egymás óvodájával, a gyerekekkel és baráti kapcsolatokra tesznek szert. Alkalmazkodnak más gyerekekhez valamint felnőttekhez, ezáltal fejlődik az emberekhez való pozitív viszonyuk és hozzáállásuk, valamint az emberekről és gyerekekről alkotott véleményük.
Minden iskolaévben a fenntartó beleegyezésével a két igazgatónő, Gányovics Jolán és Kysela Márta közösen kidolgozzák az együttműködés munkatervét, figyelembe véve az aktualitást, változatosságot és a gyerekcsoportok összetételét.

SAM_7415 SAM_2596 SAM_4223

A változatos programok közé tartozik többek közt a falunézés, gazdasági udvar megtekintése, állatsimogatás, lovas kocsikázás, természetjárás, termények gyűjtése, az őszi természet és vízi világ megfigyelése, közös játékok a szabadban valamint az óvoda udvarán és belterületén, séta a városban, a Csallóközi Múzeum tárlatának vagy a tűzoltószertár megtekintése, rendőrségi és kutyabemutató az óvoda udvarán, a szülők támogatásával ugráló vár, Kevická Tünde művésznő gyermekdalokból összeállított koncertje, különféle verseny és ügyességi játékok…

SAM_1926 SAM_2274 SAM_8958SAM_0915

Minden évben az óvónők egymás közt szakmai eszmecserét folytatnak, mese és bábjelenetekkel lepik meg a gyerekeket, és egyes találkozások elmaradhatatlan része a közös éneklés, táncolás, rajzolás vagy versmondás.
A gyermekek minden alkalommal vidáman és élményekkel feltöltődve térnek haza.
Az őszi hónapokban óvodánk 5-6 éves gyerekei az óvónőikkel töltenek el a  Csallóközkürti óvodában egy élménydús napot. A nyári hónapok elején, gyermeknap környékén pedig óvodánk látja vendégül a csallóközkürti óvódásokat és óvónőiket. Ilyenkor a  gyerekek részére tarka programot biztosítunk a város területén és az óvodában.
Az egyes találkozások megszervezése és lebonyolítása nem menne a  szoros szülői együttműködés és segítség, valamint az óvodák egész kollektívájának összetartó ereje nélkül.
Szeretnénk ezt a szép baráti kapcsolatot továbbra is ápolni, és még sok gyermeknek szeretnénk örömet szerezni az említett közös programokkal.

Kysela Márta
SzNF Téri Meseerdő Óvoda


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .