Tímár Lívia: Kreatív írásos gyakorlat

A következő óravázlat az ötödikes tanulók íráskészségének a fejlesztésére irányul. A pedagógus az óra elején két csoportra osztja a tanulókat, minden tanuló húz egy számot magának. A tanuló ezt a számot fogja használni a neve helyett az egész órán. Mindkét csoport 1. számú tanulója kap egy papírlapot, amin egy mondat található (ezt a tanár előre elkészíti):
– az 1. csoport kiinduló mondata: A csillogó tenger hullámai között egyszercsak…
– a 2. csoport kiinduló mondata: Távoli erdők mélyén, sűrű erdő közepén…
Mindkét csoportban egyforma a munkamenet, csak különböző a kiinduló mondat. A csoportok „láncírás” segítségével folytatják a megkezdett mondatot, és egy összefüggő történetet írnak úgy, hogy néhány mondat megalkotását követően továbbadják az írás lehetőségét az utánuk következő csoporttársuknak.

A tanulók feladatai:
– Elolvasni az előző tanuló által írt rövid szöveget, vagy annak legalább utolsó 2 mondatát, hogy tudjon mire kapcsolódni a saját fogalmazásával.
– Az olvasást követően 4 percen át folytatja a történet írását. Az időt a tanár figyeli. Ezután a tanár megkéri a tanulókat, hogy adják tovább a lapot a következő csoporttagnak.
– A csoport utolsó tagjának le kell zárni a történetet. A történet természetesen annyi részből áll, ahány tanulóból áll a csoport.
– A végén felolvassák a két történetet. Versenyt is lehet hirdetni, hogy melyik történet tetszett jobban.

A foglakozást a tanulók létszámától függően lehet 3–4 csoportban is végezni. A kiinduló mondatot a tanár tetszés szerint alakíthatja.
A szövegalkotás során nemcsak az íráskészség fejlesztésére helyezünk hangsúlyt, hanem a szövegértésre, illetve az együttműködési készségre és kreativitás kibontakoztatására is. Minél gyakrabban adunk ilyen típusú feladatokat a tanulóknak, annál ügyesebben vetik papírra a gondolataikat, és egyre jobb, érdekesebb fogalmazások születnek. A felolvasás után érdemes megbeszélni, hogy melyik rész sikerült a legjobban, vagy ellenkezőleg, kinek a szövege szorul esetleg „javításra”. Ezáltal alkalmuk nyílik a tanulóknak a véleménynyilvánításra, az érvelés gyakorlására is.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIII/6. (februári) számában

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .