Görözdi Judit: A kortárs világirodalom egyik fontos magyar regénye

 Nádas Péter: Párhuzamos történetek

Miképpen ragadható meg a huszadik század története, amelyben tömeggyilkos diktatúrák váltották egymást, és amely minden negatív képzeletet felülmúló háborúkat és pusztítást eredményezett? És amelyben – ezeknek a körülményeknek a közepette – emberek próbálták beteljesíteni a sorsukat, keresni a boldogságukat. Miképpen tudja megjeleníteni az irodalom ezeket a szerteágazó és ellentmondásos folyamatokat?

Nádas Péter opus magnuma, az 1500 oldalt kitevő Párhuzamos történetek (2005) című regénytrilógia erre vállalkozik. Egy magyar (Lippay-Lehrék) és egy német (Döhringék) család történetén keresztül tekint végig a huszadik századon: a magyar szál a jómódú zsidó származású Demén Erna és a magyar nemzetvédő nacionalistává lett Lehr professzor családjával ábrázolja a legváltozatosabb és előreláthatatlanabb sorsokat, amelyek között ugyanúgy megtalálható a lágerbe hurcoltatás, mint a svájci elit internátusbeli elhagyatottság; a kommunista elköteleződés vagy az árvaságból adódó talajvesztés, ahogy azt Közép-Európa története sok család életében ilyen vagy olyan módon produkálta. Döhringék szertefutó története a német társadalom/átlagemberek asszisztáló részvételébe nyújt betekintést a második világháború borzalmai során, s ennek konzekvenciáiba is a további generációk számára, ami az egyik oldalon a jogtalanul összeharácsolt anyagi javak megalapozta sikerben, a másik oldalon a pszichés labilitást okozó lelkiismeret-furdalásban mutatkozik meg.

Ezt a két fő történetszálat azonban sok epizód illetve mellékszál egészíti ki és bonyolítja tovább. Megismerkedhetünk például egy sváb-magyar építész sorsával a 30-as évekből, egy pesti asszonytársaság tagjainak a második világháború által megcsonkított életútjával, a 60-as évek eleji Budapest felfordult társadalmi rendjével, egy árva lány énekesi karrierjének buktatóival, egy vidéki cigány útépítő brigád viszonyaival, sőt egy meghatározó homoszexuális vonalat is tartalmaz a regény. De a német szálon keresztül egy koncentrációs tábor belső erőviszonyairól, egy rasszista fajbiológiai intézet és kollégium működéséről is tájékozódhatunk. Nádas Péter óriási ismeretanyagot dolgoz fel a trilógiában, aminek nemcsak történelmi, hanem tudományos (orvostudományi, biológiai, szociológiai, filozófiai, stb.) és művészeti (pl. építészeti, tánc- és énekművészeti) vonatkozásai is vannak. A mű 18 évig készült. A regényvilág kialakításához szükséges sokoldalú szakismeret alapos tanulmányokat feltételezett a szerző részéről, erről a Párhuzamos olvasókönyv (2012) című kötetből szerezhetünk tudomást, amely Csordás Gábor összeállításában a tanulmánylista mellett a szerző szakmai levelezését, valamint Nádas-interjúkat, szövegelemzéseket ad közre.

A Párhuzamos történetek nem könnyű olvasmány, olvasói kihívást jelent, hiszen az olvasás során újra össze kell raknunk a világot, amit talán másként ismerünk. És nem tálcán kapjuk ezt a szerzőtől, hanem meg kell dolgoznunk érte: össze kell raknunk az egyes történetek szétszórt mozzanatait, kutatnunk és értelmeznünk kell az olvasás során az ok-okozati összefüggéseket, fel kell állítanunk a jócskán megbontott időrendet, sőt részt kell vennünk abban az elbeszélői perspektívamozgásban, amely hol az egyik, hol a másik szereplővel azonosul. Ha erre hajlandóak vagyunk, ha hajlandóak vagyunk engedni Nádas provokációjának és olykor akár ki is lépni megszokott felfogásunkból, a regénytrilógia nagy olvasói élményt hoz. A legnagyobbat, amit egy könyv adhat: nyomot hagy bennünk, amely többé nem enyészik el, hanem beépül abba, ahogy mi magunk tekintünk a világra és a saját történetünkre is.

Nádas Péter művét vagy tucatnyi nyelvre fordították le, óriási visszhangot keltett nemzetközi szinten is, rengeteg díjjal jutalmazták, sőt a szerzőt irodalmi Nobel-díjra is javasolták érte. Ha ezt a legrangosabb irodalmi díjat Nádas egyelőre nem is kapta meg, teljesítményét a kortárs világirodalom magasan jegyzi.

 

 

Megjelent  a Katedra folyóirat XXIII/7. (márciusi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .