Komjáti Ilona: A grafomotorika tökéletesítése az óvodában

Az óvodai fejlesztő foglalkozásokat egyéni vagy kisebb csoportokban végezzük, melyek differenciált formában és játékos feladatokon keresztül valósíthatók meg. Nyugodt körülményeket biztosítunk a gyermekek számára, mivel a munkában csak így érhető el eredmény. A foglalkozáson fontos szerepe van a bemutatkozásnak, az utánzásoknak és a fokozatosság elvének. A gyermek személyiségének jellemzői – a taníthatóság, az együttműködés, a terhelhetőség, a kapcsolatteremtés, a kitartás a munkában, a feladattudat, a motivációk, a szociabilitás, a pszichés funkciók fejlettsége, az emlékezet, a figyelem – mind-mind befolyásolják a céljaink elérését.
Fontos tudatosítanunk, hogy megfelelő odafigyeléssel megelőzhető a grafomotoros hibák létrejötte és rögzülése, megvalósítható a helyes ceruzafogás elsajátítása, a megfelelő testtartás kialakítása, valamint a kéz és ujjak ügyességének, mozgékonyságának fejlesztése. A mozgások könnyedsége segíti a színezést, rajzolást, a vonalszerű elemek gyakorlását.

  • A helyes ceruzatartás

Az előkészítő szakaszban történik az írószerek célszerű használatára szoktatás. Ha ez rosszul rögzül, nehezen megvalósítható az átszoktatás. A szabályos ceruzafogás lágy, puha, nem görcsös. A ceruzának bele kell feküdnie a hüvelyk- és a mutatóujj közötti mélyedésbe. A ceruza gondolatban meghosszabbított végének a jobb vállhoz kell érnie.

  • A helyes testtartás

Ügyeljünk arra, hogy szép és egészséges legyen a testtartás. Az egyenes háttal ülésre mindig figyelmeztetni kell a gyerekeket. Nemcsak rajzolgatásnál, hanem evésnél, játéknál egyaránt. A gyermek szeme kb. 25 cm-re legyen a papírtól.
A fokozatosság elvének megfelelve a nagymozgástól jutunk el a finommozgásokhoz. A mozgás nemcsak fizikai tevékenység, hanem másodlagosan is fejlesztő hatása van a változó tempó, ritmus és irány következtében (pl. a figyelemre, emlékezetre).
Óvodáskorban, sőt még kisiskolában sok szülő és pedagógus is panaszkodik, hogy a gyerekek nem szeretnek rajzolni, finommotorikájuk fejletlen, motiválatlanok a rajzos feladatok iránt. A gyeremekek érdeklődésének fejlesztése az esztétikum iránt nemcsak rajzos feladatokon keresztül történhet.

Ahhoz, hogy önkifejezésük – akár rajzban, mintázásban, de beszédben is – adekvát legyen, fel kell keltenünk érdeklődésüket, és figyelmüket a környezet esztétikai szépségére, a formákra, színekre kell irányítani. Az otthoni, óvodai sétákról, kirándulásokról gazdag zsákmánnyal lehet hazatérni, a szép alakú, színű kavicsok, levelek, kagylók, csigaházak mind-mind motiválóan hatnak a gyermekre, főleg ha nem értéktelen kacatként kidobjuk azokat, hanem kis gyűjteményeket készítünk belőlük. A szépség iránti érzékenység fejlesztése még nem elég ahhoz, hogy gyermekeink finommotorikája fejlődjön. Az ún. papír-ceruza-feladatok előtt nagyon sok lehetőség van arra, hogy a finommotorikát fejlesszük. Sok éves pedagógiai munkám tapasztalata alapján állítottam össze a következőkben felsorolt fejlesztési lehetőségeket mitegy alapként, amelyet azután ki-ki (szülő, pedagógus) bátran alkalmazhat, variálhat, bővíthet – hiszen a kéz mindig kéznél van!

  •  Építés, kirakás, soralkotás.
  •  Gyöngyfűzés.
  •  Agyag, gyurma, só-liszt – gyurma alkalmazása.
  •  Fűzés – varrás.
  •  Ragasztás.
  •  Festés.
  •  Játékos láb- és kéztorna.
  •  Szem – kéz – láb koordináció fejlesztése.

 

(…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/10. (júniusi) számában jelent meg


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .