A Katedra Társaság második ülése a 2016-os esztendőben

2016. szeptember 23-án tartotta idei második ülését a Katedra Társaság. A szakmai találkozó vezérgondolata az iskolaszervezettanból, iskolamenedzsmentből fakadt – Miként lehet az iskola a régió legjobb iskolája? A szokásoknak megfelelően egy főelőadás és két korreferátum alkotta a KT ülésének programját.

3

Novák Mónika, az Érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola igazgató asszonya már az előadása címében (Miként legyen az iskolánk jó iskola?) is utalt arra, hogy elsősorban nem a „legjobb iskola” címet kell célba venni, sokkal inkább arra törekedni, hogy a minőségi oktató-nevelő munka képes legyen meggyőzni mindazokat, akik esetleg ezen minőségi okoknál (kifogásoknál) fogva nem anyanyelven kívánnák biztosítani gyermekük nevelését, oktatását. Az igazgató asszony előadásában kitért a tantestület és az iskola életét biztosító személyi bázis menedzselésének több részletére is, melyek döntő módon befolyásolják az iskola sikerét/sikertelenségét.

4

Fibi Sándor korreferátumában „egy iskola felemelkedésének” titkaiba, részleteibe avatta be a Katedra Társaság ülésének hallgatóságát. Előadásában a Dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola „története” szolgáltatta a kiinduló alapot, ahol is pár év alatt sikerül megkétszerezni a diákok létszámát. Ami viszont még ennél is nagyobb siker, hogy az említett iskola a régió egyik legsikeresebb és a szülők szempontjából legkeresettebb intézményévé vált. Fibi Sándor, aki az említett időszakban az iskola igazgatója volt, kiemelte, hogy egy innovatív pedagógiai program megvalósításához az egész iskola közösségének támogatására és meggyőződésére van szükség. Az elért eredmények megtartásához ugyanilyen elkötelezettség és munkamorál szükségeltetik.
Az ülés harmadik előadója Bödök Károly volt, aki „Waldorf-szülőként” gazdagította a találkozó szakmai programját. A hallgatóság úm. első kézből kaphatott információt és betekintést arról, hogy a Waldorf-iskolák más iskolaszervezettani filozófia alapján működnek. Az iskola és a család együttműködése olyan egységet alkot, mely merőben eltér az általánosan elképzelt és megszokott formáktól. Bödök Károly gyermekei iskoláztatásának példáján keresztül mutatta be mindazt, amiben a Waldorf-iskolák irányítása eltér a klasszikus iskolákétól, s hogy mi a szerepük mindebben a szülőknek és az iskolát támogató közösségnek.

2

A magas színvonalú előadásokat építő jellegű vita követte, melyben felszínre kerültek az iskolairányítás szélesebb összefüggései.
A Katedra Társaság következő ülése 2016. november 3-án valósul meg, mely a nevelés és oktatás időszerű módszertani kérdéseit vizsgálja majd. A KT ülését követő napon, 2016. november 4-én a „Katedra Napok” keretén belül a széles pedagógiai közönséggel szervezünk találkozót a dunaszerdahelyi Legend Szállóban. A szimpózium vezérgondolata a „Sajátos nevelési igény a mindennapok iskolájában” lesz. A Katedra Társaság ezen kiemelt rendezvényére minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Pintes Gábor, a Katedra Társaság elnöke


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .