Alma-nap az alma világnapja alkalmából (október 21.) a Bélyi Alapiskolában

Az első almanapot 1990. október 30-án rendezték meg a londoni Covent Gardenben.
Alma – ezt a négybetűs szót már kisgyermekkorban megtanuljuk. Édes, illatos, zamatos… Az alma az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Az első gyümölcs, amit édesanyánk pici baba korunkban is pépesítve kínált nekünk. Már akkor megtapasztaljuk, hogy finom, energiát ad. Megtanuljuk ovis korunkban, hogy piros, zöld, sárga és gömbölyű. Sok vitamint, ásványi anyagot rejt, amit leginkább a héjával együtt elfogyasztva vihetünk be a szervezetünkbe. Legjobban a fáról leszakítva ízlik, de egész évben lehetőségünk van fogyasztani. Természetesen mindig mossuk meg az almánkat fogyasztás előtt.

3410

Az alma-napunkat egy prezentáció vetítésével indítottuk, ahol a gyerekek sok új ismerettel gazdagodtak. Megtudták, hogy:
– az alma története a kőkorszakig nyúlik vissza
– a középkorban már ismerték a jótékony hatásait
– mindenki számára elérhető volt, a szegények vasszöget szúrtak bele, és a vérszegénységet gyógyították vele
– a rómaiak korától maradt fenn a mondás: A tojástól az almáig.
– az angoloktól ered a következő gondolat: Napi egy alma a doktort távol tartja.
– az első magyar alma Szent István országalmája volt, a koronázási jelvények egyike, amely a bőség és a termékenység jelképe volt

28 37

Megismerték:
– az alma felépítését, összetételét
– jótékony hatásait
– különböző almából készült ételeket, italokat
– a legismertebb almafajtákat: az Elstart, a fertődi télit, a nyári zamatost, a florinát, a golden delicioust, az idaredet, a jonagoldot, a london pepint, a red delicioust, a rubinolát, a starkingot, a summerredet, a téli fehér kálvilt
– sokrétűségét: mesék, mondák – Hófehérke almája, Az alma meg a kerti manó, Tell Vilmos almája; bibliai történet – Ádám és Éva története; Newton és a tudós almafa, karácsonyi babonák – szenteste szétosztani egy almát, aki elkóborol, az hazatalál; a Beatles – Apple Records; irodalmi alkotások – versek; képzőművészeti alkotások – csendéletek; zenei alkotások – megzenésített versek
– A legmodernebb almát: Apple – Steve Jobs az alapítás idején egy almafarmon dolgozott.

43 19

A prezentációt követően megismertettük a tanulókkal Kányádi Sándor Alma, alma című versét Gryllus Vilmos megzenésítésében (https://www.youtube.com/watch?v=w1R52dplIoM). A dal eléneklését mozgással kísértük.

Alma, alma,
piros alma,
odafönn a fán,
ha elérném,
nem kímélném,
leszakítanám.
De elérnem
nincs reményem.
Várom, hogy a szél
azt az almát,
piros almát
lefújja elém.

4 31

A folytatásban Az alma című mesével ismertettük meg a tanulókat. A mese szövegét négy részre osztottuk, és minden részletet más évfolyam illusztrált.
A mese feldolgozását sport- és ügyességi játékok, „alma-játékok” követték: a tanulók a homlokukat összeszorítva „szállították” az almát, egy akadálypályán keresztül kellett egyik helyről a másikra vinniük, hátrakötött kézzel kellett mihamarabb elfogyasztaniuk a felszeletelt almákat, stb.
Az ügyességi verseny után egy kis kóstolóra invitáltuk a tanulókat. A lereszelt almát különböző ízekkel társítottuk: a tanulók megkóstolhatták a fahéjjal, citrommal, mézzel és sárgarépával ízesített almát. Az almalé pedig minden szomjas torkon külön élvezetet nyújtva csorgott le.
A tanulók nagy örömmel készítettek almából különböző figurákat is. Gyönyörű pillangók, baglyok, teknősbékák, rákok vagy tulipánok készültek a felszeletelt almákból.
A kézműveskedést követően a tanulók „alma-tablókat” készítettek, ahol az egész napi tudásukat, tapasztalataikat összegezték az almáról. Mindenki örömmel és jól lakottan zárta az alma-napját iskolánkban.

16 58

Tótok Ilona, pedagógus


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .