Tehetségek: Pomichal Vajk

Május 22-én, vasárnap a pozsonyi Duna utcai gimnázium IV.A osztályának diákjaival az eszünkkel már a hétfőn kezdődő érettségi vizsgákra készültünk, fél szemmel és a szívünkkel azonban az ŠKP Bratislava U 19 korosztályú, I. ligás kézilabdacsapának a meccsét figyeltük, amely csapatkapitányával, Pomichal Vajkkal az élen a tavalyi 3. helyezés után a bajnoki címért játszott a Tatran Prešov csapatával. Vajk időn túli kilencest értékesített 24:23-as állásnál, amellyel csapata kiegyenlített, és megszerezte a bajnoki címet. A következő két napon a korábbi tanéveket tiszta kitűnő eredménnyel záró Vajk 5 tantárgyból (a kötelező tárgyakon kívül matematikából és informatikából) tiszta egyesre leérettségizett, és iskolánk elbúcsúzott az egyik büszkeségétől, aki szeptembertől a Szlovák Műszaki Egyetem Informatika és Informatikai Technológiák Karának informatika szakán tanul tovább.
Vajk gimnáziumi éveinek elejétől élsportoló: másodikban az ŠKP Bratislava U 17-es csapatával is megnyerték a bajnokságot, az idén pedig már az Extraliga felnőtt csapatában is bemutatkozott, illetve tagja volt a korosztályos szlovák válogatottnak, amellyel nagyon közel álltak az Eb-n való részvétel kiharcolásához, de ez ebben az évben sajnos nem sikerült nekik. Vajk individuális program szerint tanult, a hajnali edzés után érkezett az órákra, a délutáni, esti rendezvényeken, illetve sajnos az osztálykirándulásokon sem tudott általában részt venni a feszített edzésprogram és a gyakori mérkőzések miatt. Ugyanez volt az oka annak, hogy bár kiemelkedő tehetség matematikából, a versenyekre általában nem tudott elmenni, az idén viszont a 39. Felvidéki Magyar Matematikaversenyen kategóriájában a 4. helyet szerezte meg, megvillantva ezáltal, hogy milyen eredményekre lett volna képes, ha teljes erőbedobással foglalkozik a matekkal. Az iskolát képviselte néhány sportversenyen is: a mezei futóversenyeken általában szépen helytállt, ebben a tanévben a járási fordulón a 2. helyen végzett, illetve tagja volt az iskola több szép sikert elért kosárlabdacsapatának.
Az a szorgalom, céltudatosság, alázat és csapatszellem, amit Vajk önmagában élsportolóként megerősítve behozott az osztályba, hihetetlen módon gazdagította és inspirálta a közösséget. Hiszen vajon milyen alibit lehet keresni a lustaságra, a gyengébb teljesítményre egy olyan osztályban, ahol az egyik diák úgy is kiváló eredményekre képes a tanulásban és a versenyeken, hogy közben számára a sport a prioritás? Vajk, köszönjük, és további sok sikert kívánunk az egész osztály és az iskola nevében!

Kulcsár Mónika, Vajk osztályfőnöke


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.