A Selye János Gimnázium Király Püspök Alapítványának tevékenysége

A komáromi Selye János Gimnázium mellett működő Király Püspök Alapítvány az elmúlt években rengeteg segítséget nyújtott az iskola számára. Az alapítvány célja a tehetséges, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű diákok támogatása, ill. az iskola eszköztárának fejlesztése.
Az alapítványt 1814-ben Király József pécsi püspök, a jezsuita gimnázium volt diákja hozta létre azzal a céllal, hogy anyagi támogatást nyújtson a gimnázium diákjainak. Az alapítvány 1945-ig működött, majd 1992-ben RNDr. Ipóth Barnabás, a gimnázium akkori igazgatója hívta újból életre.
A Király Püspök Alapítvány kuratóriumának tagjai: RNDr. Ipóth Barnabás elnök, Ing. Szabó Árpád, Ing. Kurucz Csaba, Ing. Csémy Olivér, Ing. Czifra György, Dr. Tóth Péter, valamint Mgr. Andruskó Imre. Az alapítvány kezelője Vanin Éva.
Az alapítvány bevételeit a különböző szervezetek és polgári egyesületek, szülők és magányszemélyek hozzájárulásaiból, valamint a 2%-os adófelajánlásokból befolyt összeg alkotják. A 2015-ös évben 12 056,52 euró, 2016-ban pedig 14 341,49 euró folyt be a már említett hozzájárulásokból.

kiraly2

Az alapítvány történetének eddigi legnagyobb magánadományát 2016 őszén kapta. Palinay Gyula, a gimnázium volt diákja, aki 1930-ban tette le az érettségi vizsgát, 6 millió forintot, azaz 19 442,64 eurót hagyott hagyatékában az iskolára, az adomány egyetlen feltétele a gimnázium bencés hagyományainak ápolására vonatkozott. Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója ezúton is köszönetét fejezi ki Palinay Gyula örököseinek a hatalmas adományért, melyet a diákok anyagi megsegítésére, másrészt az iskola fejlesztésére használnak majd.
Magyar iskoláinkról általában elmondható, hogy az iskola fejlesztésére koncentrálnak, a komáromi Selye János Gimnázium viszont közvetlenül a diákokat is támogatja, ami ritkának számít magyar oktatásunkban. Évente összesen 4600 eurós támogatást nyújtunk tehetséges és szociálisan hátrányos diákjaink számára.

Vajányi Orsolya,
a Selye János Gimnázium tanára


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .