Pénteken kezdődik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája

November 11-én pénteken 14.00 órakor megkezdődik a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája Érsekújvárott. A kétnapos rendezvényt a helyi kultúrház épületében tartják. A nyitónapon két szakmai panelre kerül sor az oktatásügy és a civil szervezetek finanszírozási lehetőségeinek témájában, a második nap, kilenc órakor kezdődő programjának célja irányt mutatni a jövőbeni civil együttműködésnek, kijelölni a Kerekasztal céljait, valamint beszámolni a kisebbségi érdekérvényesítés jelenlegi lehetőségeiről.
A szakmai panelek egy-egy témára fókuszálva információkat szolgáltatnak a tagszervezetek és a nyilvánosság számára. Az oktatásügy témájában Setényi János oktatáskutató a jó iskola feltételeinek megteremtését elemzi, Orosz Ildikó a kárpátaljai szakmunkásképzés és az általános tapasztalatok témakörében nyilvánul meg, Öllös László a szélsőségesség iskolai megnyilvánulásait boncolgatja, míg Fodor Attila a kisebbségi iskolaügy aktuális problémáiról beszél.
A gazdasági blokk célja, hogy útmutatót adjon a civil szervezetek számára a kiaknázható pályázati forrásokról és lehetőségekről. Hakszer Richárd az uniós támogatások, Varga György a Visegrádi Alap lehetőségeiről számol be. A Bethlen Gábor Alap meríthető forrásai kapcsán Pappné Popovics Judit, a készülő kisebbségi kulturális alapot tekintve pedig Rigó Konrád nyújt ismertetőt a résztvevőknek.
A Kerekasztal szombaton kilenc órakor kezdődő konferenciájának fő napján a Civil Társadalom Fejlesztéséért díj átadása és a Kerekasztal tevékenységének összefoglalása mellett irányított vitára kerül sor vezető közéleti személyiségek részvételével. Tekintettel a kialakult politikai és társadalmi helyzetre ambíciónk a nyilvánosság számára is érthető módon megfogalmazni, miért van szükség a Kerekasztalra, milyen módon tudnak szakértők és az érdekképviselet tagjai segíteni a problémák megoldásában, s egyáltalán mely kulcsfontosságú problémákkal kell a jövőben foglalkozni.
A konferenciával párhuzamosan zajlik a jelentkező szervezetek regisztrációja és a tagság megújítása, minderre a szervezet weboldalán (a http://konferencia2016.kerekasztal.org/regisztracio/ linken), illetve a 0915 891 166-os telefonszámon van lehetőség. A programot szintén a konferencia weboldalán lehet megtekinteni. A Kerekasztal munkájában részt vehet minden olyan kulturális, szakmai, önkormányzati, állami és civil szervezet (intézmény), amely Szlovákiában van bejegyezve, tevékenysége országos, vagy régiós hatáskörű, valamint felelősséget érez közös ügyeinkért.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .