Közép-Európának nagy tartalékai, lehetőségei vannak a művelődés fejlesztésére

Peter Plavčan oktatási miniszter a közelmúltban tárgyalt Balog Zoltánnal, a magyar kormány humánerőforrások miniszterével, akinek a hatáskörébe tartozik a sport és az oktatásügy is. Tanácskozásukon a nemzetiségi és a regionális oktatás specifikus kérdéseit vitatták meg, de érintették a főiskolai-egyetemi képzés sajátos kérdéseit is.
„Magyarországon az utóbbi években jelentős változások történtek az iskolaügyben. Az egyetemek helyzete nem csak az anyagi ellátottság szempontjából javult jelentősen, de az oktatás, a hallgatók felkészítése nemzetközi megítélés szerint is magasabb szintet ért el.“ – jelentette ki a szlovák oktatási tárca vezetője, aki magyar kollégáját tájékoztatta a komáromi Selye János Egyetem komplex akkreditációjának a sikeres befejezéséről is. A miniszterek fontosnak tartották kölcsönösen tájékoztatni egymást a nemzetiségileg vegyes területeken történő oktatás jelenlegi helyzetéről is. „Mindketten nagyon fontosnak tartjuk az alap- és középiskolai képzés részterületeit. Támogatjuk azt az igyekezetet, hogy sikerüljön a jövőben is megtartani a kisiskolákat, de azokat a teljes szervezettségű iskolákat is, amelyekben alacsony a tanulók létszáma az egyes osztályokban.“ – jelentette ki Balog Zoltán magyar miniszter. Külön kiemelte, hogy véleménye szerint ez a megállapítás főként a nemzetiségi iskolákra vonatkozik, és mindkét ország számára egyaránt nagyon fontos. Ugyancsak nagyon fontos mindkét miniszter véleménye szerint a roma közösségekben élő gyermekek oktatásának a hatékonyságát fokozni. E témakörrel a következő év első negyedévében külön és részletesen foglalkozik majd a szlovák-magyar kormányközi vegyes bizottság.
Balog Zoltán hivatalos budapesti látogatásra hívta szlovák kollégáját, aki a meghívást elfogadta. A találkozásra ez év novemberében kerül majd sor, ugyanis akkor tanácskoznak Budapesten az európai országok sportért felelős miniszterei. Balog Zoltán megjegyezte, hogy ebből az alkalomból Peter Plavčan miniszter minden bizonnyal meglátogat néhány magyarországi szlovák nemzetiségi iskolát is.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/4. (decemberi) számának Házunk tája rovatában

fotó: www.minedu.sk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .