Mézes reggelik

Ilyenkor az ünnepek közeledtével minden konyhában előkerül a mézzel telt üveg, hogy a benne rejlő finomság átköltözzön a mézeskalácsba, mézes puszedlibe vagy a mindig gyorsan elfogyó mézes krémesbe.
A méz, mint táplálék, mint gyógyszer már több ezer éve jelen van az ember táplálkozásában. Sajnos az utóbbi években jelentősen csökkent az egy személyre eső méz fogyasztás. A Szlovák Méhészek Országos Szövetsége elindított egy projektet, mely a Mézes reggelik címet viseli, s célja az egészséges táplálkozás és a méz propagálása. Ezen projekt keretében tartottak egy közel kétórás, kóstolással, méhész eszközök bemutatásával egybekötött előadást az ógyallai speciális iskola tanulóinak.
2016. 12. 16-án három méhész, név szerint: Ondrej Ambruš, Pasztorek József és Stanislav Hrušecký méhészeti eszközökkel, kifestőkkel, mézzel felszerelkezve érkezett az iskola falai közé. A tanulók már türelmetlenül várták a kezdést, izgatottam mocorogtak a székeken, halkan vitatkozva, miről is lesz szó. Az előadás egész ideje alatt aztán már a legnagyobb csendben, szinte tátott szájjal figyeltek a méhészekre. A bevezető részben a szakemberektől sok érdekességet, történelmi tényt tudtak meg, például: az egyiptomi piramisokban is találtak mézet, s ötezer év után is érezni lehetett az aromáját. A gyógyászatban is jelentős szerepe van a méhek kincsének, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása közismert. A kozmetikai ipar sem hanyagolja a természet ezen ajándékát, tápláló arckrémek, regeneráló kézkrémek egyik összetevője.
A második szakaszban a méhek életéről, a méhészet titkairól beszéltek a hozzáértő szakemberek. Felvilágosítottak mindenkit, hogy aki mézet árul, annak engedéllyel és regisztrációs számmal kell rendelkeznie. Felhívták a figyelmet arra, hogy napjainkban már különböző trükkökkel a mézet is hamisítják, s olcsón árulják. A minőségi méz sosem olcsó, nem hígan löttyenő, nem savanyú.

mez1

A méhek életéről, a méz feldolgozásáról közel egy órán át felváltva beszéltek, miközben válaszoltak a tanulók által feltett kérdésekre is. Megtudtuk hogy a méhecskék nagyon félnek az éhségtől, s amikor támadnak, csak az élelmüket védik. Az egyik tanuló tudni akarta, hogyan pusztulnak el a méhek. Pasztorek József elmondta: A méhek nem elpusztulnak, mert aki dolgozik, az meghal. Elmesélte, a méhecske olyan okos és annyira fél a betegségtől, hogy amikor halálát érzi, kirepül a kaptárból és kint a fűbe leszállva fejezi be életét. A kaptárban folyamatosan dolgozók ezrei munkálkodnak tavasztól őszig, fáradhatatlanul gyűjtve a virágport. A méhkirálynő dolga az utódokról való gondoskodás, hogy a méhcsalád ki ne haljon, mindig legyen utánpótlás. A méhészek dolga biztosítani a szorgos kis zümmögők számára a megfelelő lakhatást, a biztonságos és egészséges kaptárt, valamint az ide-oda szállítást, hogy mindig legyen a környéken illatos virág, ami alapanyagot ad. Miközben erről beszélt, bemutatta a kaptár felépítését és a különböző lépeket. Egy kisdiák feltette a kérdést: Ki lehet méhész? Ondrej Ambruš válaszából kiderült, hogy méhész az lehet, aki szereti a természetet, állatokat, türelmes és NEM DOHÁNYZIK, NEM ISZIK. Hihetetlen, de a méhek nem viselik el az alkohol és a dohány szagot, de a parfüm illatát sem szeretik. Az egyik kislány kíváncsian kérdezte, ki milyen mézet és mennyit ehet. Pasztorek úr felvilágosított mindenkit: naponta két kanál mézet tud a szervezet megemészteni, akácmézet a rákbetegek, virágmézet az allergiások nem fogyaszthatnak. Még rengeteg kérdést válaszoltak meg a méhek ismerői, a kérdések ideje után pedig jött a várva várt kóstolás. A sok vidám gyerek szinte tolongva sorakozott a különféle méz kóstolásához. Egymás után nyelték a piskótára adagolt finomságot. Nagy sikert aratott a finom virág- és az illatos akácméz.
Az előadás sikerén felbuzdulva megszületett a megállapodás: tavaszra jön a folytatás, újabb előadásokat hallgathatnak majd meg a tanulók.

Bathó Sylvia
pedagógus


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .