Jótékonykodtak a Pázmányosok

A Pázmány Péter Gimnázium iskolaprogramjának része a toleranciára való nevelés és mások elfogadása. Minden évben más és más módon közvetítjük diákjainknak az értékeket, viszont vannak akciók, rendezvények, amelyek minden évben ismétlődnek. Ezek közé tartozik immár ötödik éve a decemberi hónapban megszervezett önkéntes nap. Ezen a napon a második évfolyam diákjai Érsekújvár szociális intézményeiben töltenek egy napot. Idén a Csodaország bölcsődébe, a Vek nádeje idősek otthonába és a Regionális edukációs-szociális központba készültek programmal és kézműves foglalkozásokkal. A diákok aktív részesei lehettek az egyes intézmények mindennapjainak, saját szemükkel és saját bőrükön tapasztalhatták a szociális dolgozók, óvónők és speciális pedagógusok munkáját. Hisszük, hogy az ilyen módon szerzett tapasztalat és élmény helyettesíti, sőt felülmúlja a teoretikus felkészítést és reálisabb betekintést nyújt az élet ezen területére.

1 2

Szintén évente megszervezzük a helyi hajléktalanokat segítő akciókat. Ez váltakozva gulyásosztást vagy tartósélelmiszer-gyűjtést jelent. Horváth Tamás tanár úr vezetésével ezen az éven 2 csomag élelmiszer és használati cikk gyűlt össze. A csomagot kiegészítettük sálakkal, amelyeket előzőleg fákra kötöttek a diákok. Ez a trend az amerikai Indiana állambeli Seymourból indult. Régi, már nem használt sáljaikat kötik az emberek fákra, oszlopokra. Na, nem azért, mert szegény fák, villanyoszlopok vacognának a hidegtől a téli zimankóban. Hanem azért, hogy az arra járó rászorulók ingyen elvihessék, és védekezni tudjanak a téli hideg ellen. Remek példa arra, hogy egy aprósággal is lehet segíteni, és a kis dolgok is számítanak, javíthatnak a helyzeten. A szélben zászlóként lobogó sálak pedig remek figyelemfelkeltők. Talán azoknak is eszébe juttatja a rászorulókat, akik eddig csak elfordították a fejüket. Így dupla hasznuk van. Mivel úgy gondoltuk, az ötlet még nem igazán honos a városban, ezért a sálakat csak szimbolikusan kötöttük fel egy tanítási délelőtt idejére, utána levettük és az élelmiszercsomaghoz adva Horváth tanár úr segédletével továbbítottuk a rászorulóknak.

87

A hagyományos aktivitások sorát az első félévi véradás zárja, amelyen tanárainkon kívül 10 diák is részt vett. Aki vért ad, önmagából ad. A vér ajándék, adomány, melyet szeretetből adnak a véradók és ezzel ismeretlen életet mentenek. Iskolánk diákjai már sok éve rendszeresen bekapcsolódnak a Szlovák Vöröskereszt által meghirdetett Diákvércsepp akcióba, segítve így a balesetben sérülteknek és a vérkészítményekre szoruló betegeknek.

3

Az említett akciókon kívül idén gimnáziumunk diákjai bekapcsolódtak a Fehér zsírkréta elnevezésű gyűjtésbe is, amelyet a Szlovák Vakok és Gyengénlátók Szövetsége kezdeményezett. A gyűjtés december elején zajlott és a szövetség az összeget tevékenységének támogatására használja fel.

6 4

Segíteni jó. Felsorolt rendezvényeinkkel és akcióinkkal arról szeretnénk meggyőzni diákjainkat, hogy egészen apró ráfordítással is jobb hellyé tehetjük a világot.

Peternai Zsuzsa
Pázmány Péter Gimnázium
Érsekújvár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .