Gyurász Marianna: Tökéletlen tündérmesék

Persze tündérmesékkel kezdtem én is, azt hiszem, erről felesleges sokat beszélni, olyan futószalagon gyártott eredettörténet. Nyilvánvalóan milliószor vonzóbb lenne olyan tanórákra kelni hétfő reggelenként, ahol azt gyakorlod, hogyan alakítsd kosárnyi sárkányfarkú kiskutyává a kedvenc kakaósbögréd. A tündérmesék magnetizmusa rántott az irodalom vonzáskörébe, de mégsem róluk szeretnék most mesélni. Mert van egy másik eleme gyerekkorom olvasmányélményeinek, amiről szerintem érdemesebb.
Vegyünk egy gyerekkönyvet, aminek a főhőse egy vézna kislány, koszlott boszorkányruhában. Nem, nem, inkább egy diszfunkcionális kis család. Vegyünk egy gyerekkönyvet, aminek a főhőse a mentális egészség megbomlása.
Dolphin londoni szociális lakásban él lassan széthulló családjával: az impulzív, tetoválásokkal borított anyjával, Marigolddal, és közös életüket egyre nehezebben viselő nővérével, Starral. Marigold alkalomszerűen dolgozik csupán, szoros barátságot ápol az alkohollal, és fiúi hetente váltják egymást. Mániákus, csillogóan optimista időszakai után rendre mély-mosdatlan depresszióba zuhan. És úgy tűnik, addig nem nyugszik, amíg testének minden négyzetméterét különleges, saját tervezésű tetoválásokkal nem borítja be. Régebben mindig Star volt, aki a gondjukat viselte, és azt mantrázta, Marigold nem tehet róla, hogy az ő agyát kicsit másképp huzalozták, mint a rendes emberekét. De Star egyre dühösebb, igazságtalannak érez ennyi felelősséget. Már tizenhárom, szeretné a saját életét is élni egy kicsit. Dolphin az iskolában népszerűtlen, diszlexiás, és még csak tíz éves. Kétségbeesetten igyekszik megóvni a törékeny harmóniát, annál is inkább, mert Marigold rémmeséi az állami gyermekotthonokról egy életre az agyukba égtek.
Jacqueline Wilson kortárs realista gyerekregényei számos brit irodalmi díjat szereztek az írónőnek, de talán még több vitát szültek a szakmabeliek körében. A témái rendszerint súlyosak és kontroverzek, éppen amiatt, mert gyerekeknek szólnak. De ha engem kérdez bárki, ez a legnagyobb előnyük is. A Micsoda Anya! (eredeti angol címe, a kissé találóbb The Illustrated Mum utalás Ray Bradbury 1951-es novellagyűjteményére, a The Illustrated Manre) az egyik legkedvesebb regényem, és én legalábbis roppantul értékeltem, hogy a könyv nem próbált hazudni vagy szépíteni semmit; hogy mellőzött minden képmutatást. Erre igazából később, számos újraolvasásaim során döbbentem rá, gyerekként csak ösztönösen ragaszkodtam az élő, lélegző, borzalmasan tökéletlen hőseihez. Dolphinnal együtt háborodtam fel, mikor a teljesen szakszerűtlenül viselkedő tanára az egész osztály előtt szégyenítette meg késés miatt, amiről Marigold félelmetes rohama tehetett. Vele együtt rettegtem, hogy most talán végérvényesen begolyózott. Vele örültem, mikor barátot talált az iskolai könyvtárban, miközben együtt bujkáltak erőszakos osztálytársai elől. Érdekes, de valahol mégis nyilvánvaló: ahogy idősebb lettem, újraolvasva más fényben láttam a testvéreket és a bipoláris depresszióval küzdő Marigoldot, elnézőbben álltam a gyengeségeikhez, jobban értettem az aggályaikat és frusztrációikat. Ezzel párhuzamosan egyre jobban dühített az ignoráns, rosszindulatú, csupa belső bizonytalanságról árulkodó viselkedés, amivel a környezete viseltetett Marigold és lányai iránt, mert annyira valódi világbeli reakció ez is sokszor. De Jacqueline Wilson nagyon okosan veszi fel a harcot ezzel a hozzáállással: tanítani próbál; amellett, hogy nagyon élvezetesen ír, rettentően edukatív, bátor és egyenes. Talán nem árulok el nagy meglepetést azzal, hogy bár a végkifejlet nem habos-babos és rózsaszín, mégis alapvetően derűlátó. Nem hiszem, hogy kizárólag azért, hiszen mégis ifjúsági irodalom a zsáner. Afféle emlékeztető ez, miszerint a mentális betegség diagnózisa nem feltétlenül tragédia – és semmiképpen sem halálos ítélet.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/4. (decemberi) számának “Legkedvesebb könyvem” rovatában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .