Farsang a Selye János Gimnáziumban

„Minden olyan napot elveszettnek kell tekintenünk, amelyben nem táncoltunk legalább egyszer.” (Nietzsche)
Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsangi bálok időszaka. A Selye János Gimnázium szalagavatói bálja december 11-én volt az első a sorban. A legtöbb fiatal életében ez az első igazán elegáns esemény, ilyen ünnep csak egyszer van egy ember életében. A szalagavatás szertartása hosszú múltra tekint vissza, Selmecbányáról származik, mint megannyi diákélettel kapcsolatos szokás. A szalag azóta is jelkép: a nagykorúvá válásé, a felnőtté válásé, és a bizalomé, mellyel mi, tanárok, a diákok felé fordulunk bízva abban, hogy az előttük álló próbákon megállják a helyüket. A szalagavató fontos városi, társadalmi esemény is, hiszen nemcsak az iskolánkban éppen végzős tanulókat érinti, hanem egész családjukat, rokonságukat, a barátokat, ismerősöket is, akik meghívást kapnak a mulatságra. Akik nélkül elképzelhetetlen egy ekkora rendezvény zökkenőmentes lebonyolítása a végzős osztályfőnökökön kívül, természetesen a kedves szülők. Még decemberben került sor a várva várt karácsonyi diákbálra, melyet a diákönkormányzat szervezett élén Duba Rékával.

13

Mindenkinek szüksége van a kikapcsolódásra, ilyenkor télen az ember talán jobban ráér. Február 11-én a Szülői Munkaközösség valamint az iskola vezetősége szervezésében megrendezésre került a hagyományos Szülők, tanárok és iskolabarátok bálja a Selye János Egyetem konferenciaközpontjában. A kultúrműsort iskolánk magyartanára, Spátay Adriana biztosította. Latin-amerikai táncokat láthattunk a Markuss Gabriella és Markuss Roman testvérpártól, majd egy népzenei összeállítást a Vajkai család és Bagócsi Lilla közreműködésével. A konferáló szerepét Boros Anna, a Szülői Munkaközösség alelnöke vállalta. Mgr. Tárnok Magda, a Szülői Munkaközösség elnöke és Andruskó Imre, gimnáziumunk igazgatója üdvözlő beszédében többek között megköszönte, hogy ilyen szép számban – több mint 220-an – megtisztelték a bált. A jó hangulatról a szervezők és a nagyszerű komáromi Dominó együttes gondoskodott. Külön köszönet a Szülői Munkaközösség tagjainak, Fehér Erzsébet titkárnőnek, illetve Czibulka Ildikónak, akik oroszlánrészt vállaltak a bál megszervezésében. Egy bálnál nemcsak a nagysága, a résztvevők létszáma a meghatározó, hanem a hangulat, amely áthatja az estét. Számunkra fontos a rendezvény közösségépítő szerepe. Szombat este az önfeledt szórakozásé volt a főszerep, a résztvevők pedig hajnalig mulattak. A tomboladíjból befolyt összeg – 1400 euró a Király Püspök Alapítványhoz került, 900 euróval pedig a Szülői Munkaközösséget támogatták a kedves szülők.
Február 16-án farsangi álarcosbállal folytatja iskolánk az idei báli mulatozást. A közösségépítés mellett még két célt szolgál e rendezvény: diákjaink kulturáltan szórakozzanak, illetve megtanulják, hogyan kell egy rendezvényt megfelelő módon megszervezni.
Gimnáziumunk mára már tradícióvá vált eseménye a harmadik évfolyam tanulói számára megrendezett Koszorúcska, azaz a tánciskolát követő ünnepélyes bemutató a meghívott vendégek és tanárok számára. Az idei év sem lesz kivétel, először március 4-én a III.D osztály, majd egy héttel később, március 11-én a III.A és III.B osztály közös erővel valósítja meg az estélyt. Március végén pedig a nyolcosztályos gimnáziumunk III. és IV. osztálya mutatja be tánctudását.

Králik Zsuzsanna


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .