Továbbra is foglalkozunk a tájidegen fajokkal

Már két éve folytatódik iskolánkon a Természetdetektívek projekt az Erasmus+ program keretén belül. Diákjaink regionális szinten az invazív növényeket és állatokat vizsgálják, feltérképezik előfordulási helyeiket Érsekújvárban és ezeket bejelölik a Google térképbe a Na túru s Naturou 2000 program weblap felületén. Így mások számára is jelzésértékűvé válik a térkép, figyelmezteti az illetékeseket a tájidegen növények előfordulási helyeire.

1

Nemzetközi szinten az egyes országok nem őshonos növényeit hasonlítják össze, egy útmutatót próbálnak kidolgozni ezen fajok elterjedésének megfékezésére, illetve hogyan harcolni a már meglévők expanziója ellen. A Pázmány Péter Gimnázium több intézménnyel is együttműködik, legszorosabban a helyi városi hivatallal (ezen belül is egyik szakreferensével, aki a környezetvédelmi oktatásért felelős) és a Konstantin Filozófus Egyetemmel. 2017. március 3-án az Ökológia és Environmentalisztika Kar doktorandusz diákja, Mgr. Monika Sofková adott elő diákjainknak azokról a tájidegen növényekről, amelyeket a törvény is kimondottan veszélyesnek minősít. Az érdekes információkat kreatív feladatok követték, amelyekben többek között például kész megoldások helyett a diákok különböző hivatások képviselőivé változtak (kertész, üzletember), és az ő szemszögükből kellett javaslatokat tenni a nem őshonos növények elterjedésének megakadályozására. A foglalkozás végén a diákok csoportokban próbálták meghatározni az egyes szárított fajok nevét egy kis képes segítséggel.

2

Közép-Kelet Európa tájidegen növényei többnyire azonosak, ezért ez a workshop egyfajta felkészülést is jelentett azon diákok számára, akik március végén részt vesznek a soron következő nemzetközi találkozón a magyarországi Százhalombattán.

Peternai Zsuzsanna
projektvezető


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .