Selyések sikerei az Implom József Helyesírási Verseny országos és Kárpát-medencei fordulóján

„Az írás egyetlen ékessége a világosság.” (Kosztolányi Dezső)

„Az egészséges nemzetiségnek fő kísérője a nemzeti nyelv, mert míg az fennmarad, a nemzet is él” – írta Széchenyi István.
Nyilvánvaló, hogy itt az anyanyelv még szorosabban összefügg a közösséggel, még fontosabb a túlélés szempontjából, mint más nemzeteknél, hiszen nyelvünk összefonódik önazonosságunk tudatával. A nyelvi, helyesírási versenyek ezeket a tényeket hivatottak szolgálni.
A 2017-es év első hónapjai sikereket hoztak ezen a téren a Selye János Gimnázium tanulói számára. A hagyományos Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny országos fordulóját február 7-én, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karán rendezték meg. Intézményünket Lakatos Lili, végzős diákunk, Finta Viktória, II. évfolyamos, valamint Bánki Bence III. évfolyamos tanuló képviselte.

2 3 4

A verseny főszervezője az egyetem Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Intézete, s az ország különböző tájairól 27 versenyző két kategóriában mérte össze tudását. A szlovákiai döntő győztese Bánki Bence lett (felkészítő: Dr. Farkas Adrianna), Finta Viktória a harmadik (felkészítő: Spátay Adrienn), Lakatos Lili pedig (felkészítő: Spátay Adrienn) a negyedik helyet szerezte meg.
Mindhárom diákunk a versenyzést a Kárpát-medencei döntőben folytathatta Gyulán, február utolsó hétvégéjén. Összesen 112 Kárpát-medencei magyar diák találkozott, hogy összemérjék tudásukat. Ahogy a szlovákiai győztes, Bánki Bence elmondta „Valósággal tapintani lehetett a feszültséget a gyulai megnyitón, hiszen hosszú, kemény munkával eltöltött hetek, hónapok álltak mindannyiunk mögött.”
A tollbamondás megírását, valamint a feladatlapok kitöltését követően a délután folyamán a diákok megismerhették a várost. Ellátogattak az Almássy-kastélyba is, este pedig a helyi művészeti alapiskola növendékei adtak kultúrműsort. A gyerekek, akik pár órával azelőtt még vetélytársként tekintettek egymásra, estére már felszabadultan, a rivalizálás legapróbb jeleit sem mutatva ismerkedtek, szórakoztak.
Az eredményeket a verseny másnapján hirdették ki, minden kategóriában az első hat helyezettet díjazták oklevéllel, tárgyi jutalmakkal. Lakatos Lili, a Kárpát-medencei döntő 3. helyezettje lett, Bánki Bence az előkelő 6. helyen végzett, Finta Viktória pedig a 14. hellyel „zárta a sort”. A Kárpát-medencei döntő tartalmas napjait siker koronázta, mint az előző tanévekben többször is. Éppen ezért úgy gondolom, nem tűnhetnek szerénytelenségnek Bánki Bence szavai: „Mindannyiunk rászolgált az elismerésre, igazán szerencsésnek tartom magam, hogy azon kevesek közé tartozom, akiknek Gyulán a teljesítményét a jelenlévők tapssal jutalmazták.”
Szívből gratulálunk!

Dr. Farkas Adrianna
magyartanár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .