Közös meseolvasás a Duna utcán

1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. Az esemény tiszteletére az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította április 8-át.

A közelgő ünnep apropóján került sor egy izgalmas közös meseolvasásra 2017. április 6-án a pozsonyi Duna utcai alapiskolában, ahová neves vendégek látogattak el: Peter Krajňák oktatásügyi államtitkár, Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Vörös Péter parlamenti képviselő, Prékop Mária nemzetiségi főosztályvezető és Ján Hero, az államtitkár tanácsadója. A mesélők csapatát Morvay Katalin iskolaigazgató egészítette ki.

5 4 2 3

A gyerekek több nyelven – magyarul, szlovákul, ruszinul és roma nyelven hallgatták meg Daniela Hivešová-Šilanová: A GYÖNGYMADÁRKA – ČIRIKLORO MIRIKLORO című meséjét. A mese elolvasása után élénk és vidám eszmecserét folytattak könyvekről, olvasásról, olvasónaplóról, olvasói élményeikről a kedves vendégekkel.

Az úttörő találkozó illeszkedik az olvasási készség fejlesztésére és a szövegértés javítására irányuló nemzeti stratégia gyakorlati alkalmazásának programjába, mivel az oktatási, tudományos, kutatási és sportminiszter a 2016/2017-es tanévet Az értő olvasás évének kiáltotta ki. A minisztérium célja ezzel a gyermekek olvasáshoz való viszonyának javítása és az irodalom iránt lelkesedő diákok számának növelése, aminek érdekében meghirdette a közös meseolvasást is. A könyvolvasás népszerűsítése mellett az esemény célja az összetartozás érzésének növelése és az előítéletek csökkentése.

(Fotók: Tóth Tibor/magyariskola.sk)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .