Shakespeare-ből jeles

A Jókai Színház színháztörténeti vetélkedőjébe a Selye János Gimnázium két csapata is benevezett: a Szentivánéji álmodozók (Finta Viktória, Gažík Viktória, Menyhárt Sári – II.A osztály) az 1., míg a Veronai szerelmesek (Bagócsi Lilla, Jókai Máté Tibor, Szabó Tihamér – II. C osztály) a 6. helyen végzett. A csapatok felkészítője Spátay Adriana tanárnő volt. Lássuk a győztes csapat élménybeszámolóját:
„2017. március 31-én vettünk részt a Shakespeare nyomában elnevezésű színháztörténeti vetélkedőn, melyet Komáromban, a Jókai Színházban rendeztek meg. Ezt a napot már több hónapos munka előzte meg, hiszen még az ősszel – magyartanárunk, Spátay Adriana buzdítására – neveztünk be a csapatversenybe.
Csapatunk, a Szentivánéji álmodozók – tagok: Finta Viktória, Gažík Viktória, Menyhárt Sári – a regisztráció után belevetette magát egy Shakespeare-ben gazdag napba. Az élőfordulót 2 háziforduló előzte meg: az elsőben a Szentivánéji álom c. színdarab álomplakátját kellett elkészítenünk, ennek munkafolyamatát igazán élveztük. A másodikban a Romeo és Júlia mélységeit kellett meglátnunk, egy naplót kellett írnunk a két szerelmes románcáról, illetve egy rendőrségi tudósítást a tragikus halálesetről. Miután minden művészi hajlamunkra fény derült, eljött a végső forduló ideje, március 31-e. A szervezők izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokkal készültek, hogy a csapatok egy percig se unatkozhassanak – igazán próbára tették kreativitásunkat. A feladványok között szerepelt igaz-hamis játék, idézetek eltalálása, totó, szereplő- és tárgyfelismerés stb. A kedvencünk az asszociációs játék volt. Ebben különböző képeket vetítettek A -tól J-ig, majd 1-től 10-ig. Nekünk a köztük lévő kapcsolatot kellett felfedeznünk, tehát össze kellett párosítanunk a számokat a betűkkel. Ebben a körben a kreativitásunkra és a kombinációs készségünkre is nagy szükség volt. Egyetlen csapatként értünk el maximális pontszámot ebben a feladatkörben, ezért Tóth Tibornak, a Jókai Színház igazgatójának különdíját is megkaptuk: egy igazán finom, jégbe hűtött pezsgő volt a különdíjunk. Azután ott volt a Mondd a nevét! c. játék, melyben egy cetlin nyolc szót tüntettek fel a két darabbal kapcsolatban, egy csapattagnak körül kellett írnia, hogy a többiek kitalálhassák, miről van szó. Ez a feladat hasonlított az activityre, csak épp Shakespeare darabjait kellett kitalálnunk. Talán a legnehezebb, legérdekesebb feladat a már említett plakát megvédése volt. Minden egyes munkát kivetítettek, a csapatoknak pedig két-két perc állt rendelkezésükre, hogy megindokolják, mit miért csináltak. Így szembesülhettünk a többi csoport posztereivel is. Egytől egyig kiváló alkotások születtek. A verseny lezajlása után izgatottan vártuk az eredményhirdetést. Hamarosan fény derült arra, hogy csapatunk az 1. helyen végzett. Értékes díjakban részesültünk, a sok-sok olvasással, tanulással töltött óra, felkészülés meghozta a gyümölcsét. Győzelmünk megünnepléseként és a nap méltó lezárásaként nagy élmény volt megnézni a Jókai Színház Romeo és Júlia című előadását.
Kijelenthetem, hogy sok mindent tudunk Shakespeare-ről, és megérte a sok kutakodás, mert keresve sem talál az ember nála érdekesebb drámaírót.
Gažík Viktória”
Mindkét csapatunknak szívből gratulálunk, köszönjük, hogy ismét méltóképpen képviselték a Selye János Gimnáziumot!

shakespeare

fotók: Drozd Milán


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .