Fejlesszük együtt a vállalkozószellemet!

A vállalkozói gondolkodásmód témakörében valósult meg március 30. és 31. között Brüsszelben a Zsolnai Egyetem által szervezett, eTwinning keretein belüli „FCL – a jövő osztálya – vállalkozói tanulás IKT eszközök segítségével“ című szakmai pedagógus-továbbképzés. A brüsszeli „European Schoolnet (EUN)“-ben megvalósuló képzés fő célja az volt, hogy felkészítse a résztvevő pedagógusokat tanulóik támogatására a vállalkozói lelkület kialakításában és vállalkozói ötleteik megvalósításában.
A továbbképzésen résztvevő országok – Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és az Egyesült Királyság – mintegy 20 pedagógusa a két nap alatt ismerkedett meg a vállalkozószellem gyarapításának lehetőségeivel. Országunkat Ján Palša az ólublói Szent Miklós egyházi gimnáziumból, illetve jómagam a Pázmány Péter Gimnáziumból képviseltük.

3 2

A továbbképzést Kornélia Lohyňová vezette Szlovákiából, akinek fontos szerepe van az eTwinning projektprogram szervezésében, illetve több kezdeményezés keretein belül is, melyeknek célja a fiatalok vállalkozószellemének növelése.
A továbbképzés első napján kurzusvezetőnk különböző IKT-eszközökkel támogatott vállalkozói gondolkodásmódot fejlesztő tevékenységeket mutatott be. A résztvevők megismerkedhettek a vállalkozói készségfejlesztés módszertanával is. A második nap tapasztalhattuk meg a vállalkozási folyamatok működését. Csapatmunkában egy közös produktumot kellett létrehoznunk, amit el is kellett egymásnak adnunk. Figyelembe kellett venni a termék eladásának és megvételének minden körülményét. Tapasztalatainkra alapozva a nap végén pedig több közös vállalkozói gondolkodásmódot fejlesztő eTwinning projektet terveztünk meg, amelyet hazatérésünk után fogunk megvalósítani.
A továbbképzés nem csak témájában volt innovatív jellegű. Olyan modern IKT -, elektronikai eszközöket, de akár egyszerű tanteremi felszereléseket is láthattunk, amelyek mintaként szolgálhatnak a jövő intézményei számára.
Összegezhetem tehát, hogy a két napos brüsszeli továbbképzésről sok tapasztalattal, ötlettel gyarapodva és új nemzetközi kapcsolatokkal távoztunk, bízva a közös munka folytatásában.

Soóky Zoltán
Pázmány Péter Gimnázium


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .