Komjáti Ilona: Neveljünk egészséges gyermeket!

Ahhoz, hogy az egészséges magatartási minták beépüljenek a gyermekek viselkedésébe, valamint hogy megszerezzék azokat a képességeket, amelyek segítségével önmaguk választják az egészséget, folyamatos egészségnevelésre van szükség. A folyamatos egészségnevelés beépíthető a mindennapi óvodai programba.
Elsősorban arra kell megtanítanunk a gyerekeket, hogy mindenki felelős a saját egészségéért. Ehhez nagy odafigyelésre, következetes munkára van szükségünk. Az óvodai életben nagy gondot fordítunk a megfelelő napirend kialakítására. A jó napirend a szervezet bioritmusához alkalmazkodva megszabja a napi tevékenységek helyes időbeosztását. Ezen felül ügyelnünk kell a higiénia, helyes táplálkozás és megfelelő mozgás biztosítására.

Mozgás
A mozgás, sport, természetjárás fontosságát és egészségmegőrző szerepét elsősorban a napi tornák, séták, túrák, sportvetélkedők szervezésével hangsúlyozhatjuk. A mozgásos játékok testi, nevelési jelentőségét és fontosságát főleg az határozza meg, hogy az aktív mozgástevékenységben a gyermek természetes mozgásainak (járás, festés, ugrás) elsajátítása, alkalmazása, az alapvető testi képességek (ügyesség, gyorsaság, állóképesség, erő) és tulajdonságok (hajlékonyság, egyensúlyérzék, ruganyosság), továbbá a mozgásszervek és keringési szervek fejlődése egyidejűen, párhuzamosan történjen.
Az intenzív mozgástevékenység aktivizálja a tüdő és a szív működését, ezáltal kedvezően befolyásolja a szervezet anyagcseréjét, és fokozza a teljesítőképességét. Ha a gyerekek nyugtalanok, ingerlékenyek, 5-6 perces lazító gyakorlatot végezzünk, melyet kössünk össze légzőgyakorlatokkal (p. kilégzés: lassan ereszd ki a levegőt, ,,sz“ hangot hallatva).

Táplálkozás
Az egészség megőrzése érdekében nagyon fontos a helyes táplálkozás. A gyermeki szervezetnek nemcsak az életfolyamatok működéséhez van szüksége táplálékra, hanem a fejlődő szerveinek és szöveteinek felépítéséhez is. Főbb tápanyagaink a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok. A biológiai folyamatok működéséhez azonban szükségünk van vitaminokra, ásványi anyagokra és vízre is. Mindezeket elegendő mennyiségben, a kívánatos arányban, megfelelő időközönként kell elfogyasztanunk. Ha nem így teszünk, akkor felborul a biológiai egyensúly, aminek különböző tünetek, betegségek lehetnek a következményei. Nem azt fogyasztjuk elsősorban, amire biológiailag szükségünk van, nem annyit eszünk, amennyit a szervezetünk igényel, nem tartjuk be a helyes táplálkozás ritmusát, és nem fordítunk elég gondot az étkezés módjára.
A táplálkozástudomány szakembereinek tanácsai:
– Együnk kevesebb gabonafélét (kenyeret, tésztát), és sokkal kevesebb lisztet használjunk az ételek elkészítéséhez.
– Mérsékeljük az állati zsírok, az édességek fogyasztását.
– Együnk több színes főzeléket, gyümölcsöt, és igyunk több olyan italt, amelyik gyümölcsből készül.
– Táplálkozzunk változatosabban, és egy-egy étkezésünket is mindig vegyesen állítsuk össze.
Nagyon fontos, hogy megfelelő időközönként egyen a gyerek, s hogy a napi élelmet többszöri – napi ötszöri – étkezés során fogyassza el. Tudni kell azt is, hogy a gyerek folyadékigénye nagyobb, mint a felnőtté, mert szervezetének nagyobb a víztartalma, élénkebb az anyagcsere-folyamata és nagyobb a hőleadása, ezért több folyadékot iszik. Tévhit, hogy étkezés előtt rossz szokás vizet inni. Helytelen megtiltani a gyerekeknek az étkezés előtti vízivást. A víz a test tömegének kb. 60%-a. Vizet a táplálékkal és italokkal juttatunk a szervezetbe, évszaktól függően többet vagy kevesebbet. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIV/5. (januári) számában jelent meg

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .