Spanyol nyelv a Selye János Gimnáziumban

A spanyol nyelv oktatása feltörekvőben van hazánkban, így a Selye János Gimnázium sem lehet ez alól kivétel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elért eredmények, illetve az egyre sokrétűbb program.
2017. március 21-22-én Pozsonyban került megrendezésre a spanyol olimpia országos fordulója, amelyen Nagy Natália (VI.N – sexto) nem csak iskolánkat, hanem az egész Nyitrai kerületet képviselte. Tavaly az országos versenyen 5. helyezést ért el, tehát nagy izgalommal vágott idén is a kihívások elébe. Ezt a versenyt a Szlovák Iskolaügyi Minisztérium hirdeti meg, és a IUVENTA szervezi. Küldetésüknek tartják a fiatal tehetségek felkutatását és gondozását. Különböző módszerekkel igyekeznek őket a további kitartó munkára és önfejlesztésre inspirálni. A versenyen fontos továbbá a versenyszellem megélése, a diákok egymást is motiválják a jobbnál-jobb teljesítményekkel. A szervezők idén is gondoskodtak a gazdag programválasztékról, hogy a hivatalos rész mellett legyen alkalom a kikapcsolódásra is. A verseny előestéjén alkalmuk nyílt a gyerekeknek és kísérő tanáraiknak egy kötetlen beszélgetés keretén belül jobban megismerni egymást, illetve a zsűritagokat. A diákok élesben is kipróbálhatták spanyoltudásukat. Luis Ángel Macías Amigo, a Cervantes Intézet bécsi képviselője vezette ´A világ képekben´ című programot. Különböző nyelvi játékokkal szórakoztatták a versenyzőket, egyben ötleteket adva tanáraiknak, mivel is tarkíthatnák saját óráikat. A hangulat fergeteges volt. Másnap pedig kezdetét vette a verseny, ahol Natália a C kategóriában mérte össze tudását a többiekkel. Ebbe a kategóriába a sextós és a negyedikes diákok tartoznak. Nagy Natália az 5. helyen végzett, ami nagy eredmény az iskolánk számára. Szívből gratulálunk az elért sikerekhez!

Ezzel véget is ért idén számunkra a versenyek időszaka, de ez nem jelenti azt, hogy sokáig tétlenkedhetünk. Közeledik ugyanis június 12., a tizenegy napos spanyolországi tanulmányi utunk kezdete. Idén 35 diák és 2 kísérő tanár vág neki a hosszú útnak, hogy együtt hódítsák meg Spanyolország napsütötte partjait és persze ezzel együtt magát a spanyol nyelvet is. Ki kell emelni, hogy mivel tanulmányi útról van szó, nagy hangsúlyt fektetünk a nyelvtanulásra. Diákjaink egy 20 órás tanfolyamon vesznek majd részt, amit tapasztalt helyi lektorok vezetnek. A kurzus lényege, hogy természetes környezetben a gyerekeket szinte körülölelje a nyelv, s kénytelenek legyenek kizárólag spanyolul kommunikálni a tanáraikkal, vagy egyéb feladatokat teljesítve a város utcáin is. Két évvel ezelőtti utunk alkalmával két kubai tanárnőt kaptunk, akik sajátos latin stílussal vezették az órákat. A megtanultakat rögtön ki is próbálhatták diákjaink, hiszen akadt számukra elég megoldandó feladat. Információkat kellett gyűjteniük a helyiektől, majd az órán visszaadni a hallottakat. De jó kubaiak révén, a tánc, az ének és a mulatság sem hiányozhatott az órákról. A tanítás mellett idén is lesz idő egy kis tengerparti pihenésre, de az aktív programokra is. Felmegyünk a Montserratra, Katalónia legismertebb zarándokhelyére, a híres Fekete Madonnához, körbejárjuk Barcelonát (a stadiont is beleértve), hajókiránduláson, flamenco-esten veszünk részt és megkóstoljuk a híres “tapas”-t. Tehát program akad bőven, csak bírjuk kivárni.
Ahogy az látható, Musitz Marietta kolléganővel próbálunk a nyelvtanításba egy kis életet vinni, hisz ha a diákokat kellemes élmények fűzik a nyelvhez, könnyebben megy a tanulás is. Diákbarát módszerekkel igyekszünk tarkítani a néha valóban kissé száraz tananyagot, hogy még hatékonyabban tudjuk átadni a tudást.

Hevesi Petruf Alena és Musitz Marietta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .