Tóth Tar Éva: Életek múlhatnak rajta

Az elsősegélynyújtás alapjai a középiskolások biológia oktatásában, 4. rész

Cikksorozatunk előző részében a szívleállás és a vázrendszer sérüléseinek témáját jártuk körbe. A 4. óra modellje a sokkal és az idegrendszer meghibásodásával foglalkozik.
Az óra felvezetése ismét beszélgetés formájában történhet. Miután ismertetjük a témát, kérdezzük meg, vajon mit értenek a diákok a sokk fogalma alatt, hisz napi szinten halljuk a köznyelvben a „sokkot kaptam”, „sokk érte”, „sokkolva volt”, stb. kifejezéseket. A sokk a keringési rendszer meghibásodásakor fellépő állapot, mely az életképességet biztosító szervek (szív, agy) hibás működéséhez vezet, miközben oxigénhiányos állapot lép fel. Minél nagyobb a sérült félelme és fájdalma, annál nagyobb sokkot él át. A sokkos állapot kialakulása vérveszteséggel is jár (1,2 liter), mely bizonyos külső sérülések során lép fel, de lehetséges belső vérzések esetén is, mikor a vér a belső üregekben halmozódik fel. Különböző testnedvek is okozhatnak sokkot, pl. hasmenés, hányás során, a belek elzáródásakor vagy súlyos égési sérülések elszenvedésekor. A sokkos állapot akkor is bekövetkezhet, ha a vér mennyisége nem változik, viszont a szív képtelen átpumpálni, ilyen pl. a szívleállás is különböző szívbetegségeknél vagy szívinfarktus során. Nem utolsó sorban egyes fertőzések, hormonhiány, alacsony vércukorszint, hipotermia (alacsony testhőmérséklet), allergiás reakció, gyógyszer-túladagolás és a gerincvelő sérülése is sokkos állapothoz vezet.
A sokkos állapot jelei közé tartozik a szapora szívverés, sápadtság, nyugtalanság, agresszió, fehér, hideg, nyirkos bőr, izzadás, gyengeség és szédülés, émelygés, esetleg hányás, szomjúságérzet, szapora és felületes légzés, ásítozás vagy légszomj, eszméletvesztés, az ajkak belső felének szürkéskék elszíneződése.
Sokkhelyzetben a következő lépéseket kell betartanunk:
1. Csend – a sérülttel ismertetnünk kell az állapotát, és biztatni kell őt, hogy nem lesz baj, hamar meggyógyul. Soha ne keltsünk pánikot, maradjunk higgadtak.
2. Meleg – a sérültet mindig tartsuk melegen, takarjuk be egy pokróccal alulról és felülről is, még akkor is, ha ez a lépés banálisnak tűnhet.
3. Folyadékok – semmilyen esetben se itassuk meg a sérültet; ha szomjas, nedvesítsük meg a száját és az arcát.
4. Fájdalomcsillapítás – ez sebellátást, fixálást, optimális pozicionálást és pszichikai megnyugtatást foglal magába.
5. Szállítás – sokk-pozíció alkalmazása – a sérültet a hátára fektetjük, lábait felpolcoljuk kb. 30 cm magasságban (ezt a pózt tilos használni fej- vagy mellkassérülésnél és a szív- és légzésnehézségek során, illetve eszméletvesztéskor). Fontos! A sokk-pozíció alkalmazását még azelőtt meg kell kezdeni, mielőtt az első komolyabb jelek megjelennének!
Elektromos sokk erős áramütés által következik be, mely eszméletvesztéshez és légzésleálláshoz vezethet, továbbá súlyos égési sérülések is keletkezhetnek belső sérülésekkel együtt. Amennyiben a sérült nem panaszkodik nehézségekre, akkor is elengedhetetlen az orvosi kivizsgálás. Először is kapcsoljuk ki az áramforrást, SOHA ne nyúljunk a sérülthöz, mert mi is komoly veszélynek lennénk kitéve (csak fából készült tárggyal nyúljunk hozzá), és ellenőrizzük a légzési funkciót. Amennyiben a sérült nem lélegzik, azonnal kezdjük meg az újraélesztést, mely akár fél óráig is eltarthat.
Az anafilaxiás sokk egy heves allergiás reakciót takar. Jellemzői a nehézlégzés és a sokk további jegyei (szorongás, vörös foltok a bőrön, a nyelv és a nyelőcső bedagadása, szemkörnyék puffadása, alacsony vérnyomás, sápadtság, mellkasi nyomás, kiütések). Amennyiben ilyesmit észlelünk, azonnal kezdjük el kezelni a sokkhelyzetet. Az anafilaxiás sokk során kémiai anyagok szabadulnak fel, melyek az érfalak tágulását és a hörgők beszűkülését váltják ki. A kiváltó okok közé az allergének, különböző gyógyszerek, rovarok csípése és egyes élelmiszerek tartoznak, pl. a diófélék, tej, tojás, méz. Légzésleálláskor nagyon fontos a mielőbbi újraélesztés. Az elsősegélynyújtás menete megegyezik a sokknál leírtakkal. Az anafilaxia elsődleges gyógymódja az epinefrin (adrenalin) injekció. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIV/7. (márciusi) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.