Tehetségek: Kováts Orsolya Sára

4 évvel ezelőtt a kétyi alapiskolából, távol a fővárostól egy olyan diáklányt kapott az iskolánk, akiről minden tanár álmodik: kiváló tanulmányi eredményeket produkál, szabadidejéből is áldoz az iskolára, versenyeken méretteti meg magát. A Katedra felhívását olvasva azonnal ő jutott eszembe, rá méltán lehetünk büszkék. Kováts Orsolya Sárát könnyű táncba vinni (maga is táncol az Ifjú Szívek utánpótlás csapatában), a felkérésre rögvest igent mondott, tollat ragadott (mint oly sokszor a gimnáziumi évek alatt), s kiváló tollforgatóként az alábbi szöveggel lepte meg az olvasókat:
19 éves vagyok, a pozsonyi Duna utcai MTAG frissen érettségizett, büszke (volt) diákja. Bár gimnazista éveim gyorsabban elszaladtak, mint azt gondoltam, igyekeztem a „gondtalan diákévek“ minden pillanatát kitölteni. A Szép magyar beszéd kiejtési verseny országos fordulóján, Kassán szinte minden évben képviseltem iskolánkat – különdíjas is lettem, meghívást kaptam Magyarországra, ahova sajnos nem tudtam eljutni. 2015-ben a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola által évente megrendezésre kerülő Médiasztár versenyen elnyertem az Év diákújságírója címet. Mindeközben gimnáziumunk iskolaújságjának, a Hangzavarnak főszerkesztője voltam (évente két alkalommal jelentettük meg a lapunkat), illetve diákönkormányzatunk elnökeként igyekeztem iskolánk mindennapjait színesebbé tenni. Ezen versenyekre való felkészüléskor Iró Erzsébet foglalkozott velem, nem sajnálva képzésemre idejét, energiáját. Segítségemre volt a Hangzavar szerkesztésénél és diákelnökségem minden részleténél is. Köszönöm neki, hogy mellém állt és mindenben támogatott e négy év alatt. Fontosak voltak számomra ezek az iskolán kívüli tevékenységek, ugyanis nem titkolt célom (volt, és a mai napig is az), hogy felrázzam a fiatalságot: lépjenek ki az örökös passzivitásból. Szerettem emberekkel dolgozni és motiválni őket, visszahallani a diákoktól, hogy igen, ez egy jó program volt.
Végzős évemben leredukáltam a versenyek számát, és az érettségi mellett csak egyre koncentráltam: a Rákóczi Szövetség által szervezett Gloria Victis nemzetközi történelmi vetélkedőre, melyről kis csapatunkkal (Molnár András, Haják Norbert) és felkészítő tanárunkkal, Kulcsár Mónikával a budapesti nemzetközi döntőről elhoztuk az első helyezésért járó díjat. Köszönöm nekik, köszönöm iskolámnak ezt a felejthetetlen négy évet és szakadatlan támogatást.”
Kováts Orsolya Sára ősztől a pozsonyi Comenius Egyetem jogi karán folytatja tanulmányait, amelyhez a legjobbakat kívánjuk neki. Lelkesedése, tenni akarása sohase lohadjon, a szlovákiai magyarságért sokat tudjon tenni a jövőben!

Kováts Orsolya Sára és Iró Erzsébet

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/6. (februári) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .