Tehetségek: Varga Nóra

(A diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda 5. osztályos tanulója volt a 2015/2016-os tanévben)

Nóra szép eredményekkel büszkélkedhet a szavalatok, a kiejtési verseny, illetve egyéb versenyek terén is. Első osztályos kora óta vesz részt szavalóversenyeken. A Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny országos elődöntőjéig minden évben sikerült eljutnia, második és ötödik osztályban pedig az országos döntőben, Rimaszombatban képviselhette iskolánkat. Legjelentősebb eredményének a második osztályban szerzett országos döntőbeli ezüstsávos besorolást, illetve a zsűri különdíját tartja. A szavalóversenyekre több pedagógus készítette fel. Negyedik osztályos koráig Mgr. Egri Margit, ötödik osztályban pedig Mgr. Patócs Mária és Mgr. Varga Aranka, a diósförgepatonyi alapiskola pedagógusai foglalkoztak vele. A kora iskolás években kezdett szerepléssel nagy bátorságra tett szert, így a közönség elé való kiállás ma sem okoz gondot. A szavalóverseny számára elsősorban nem megmérettetést, versenyt jelent, hanem előadást, ahol a hallgatósággal megoszthat egy versben kifejezett érzést, történetet, élményt vagy véleményt.
Harmadik és negyedik osztályban sikeresen szerepelt a „7mérföldes csizmában heted7 határon át” országos mesevetélkedőben. Negyedik osztályos korában képviselhette iskolánkat a „Szép magyar beszéd” országos döntőjén, Kassán. Szép, érthető kiejtése, sajátos hangszíne adottság, fogalmazási készségét pedig rendszeres olvasással fejleszti. A kiváló eredményhez hozzájárult a rengeteg gyakorlás PaedDr. Simon Bianka felkészítő pedagógus segítségével.
A szavalással párhuzamosan hatéves kora óta látogatja a Művészeti Alapiskola rajztagozatát Dunaszerdahelyen. A rajzolás, festés, sőt agyagozás a hobbija, számára ez feszültség-levezetésére szolgál. Nóra a saját fantáziavilágára hagyatkozva „fejből” alkot. A diósförgepatonyi alapiskolát harmadik osztályos korában a Galántai Népművelési Központ nemzetközi képzőművészeti versenyén eredményesen képviselte. Felkészítő pedagógusa Mgr. Mészáros Anikó.
Külön öröm számunkra, hogy a 2015/2016-os tanévben az előkelő 2. helyezést szerezte meg két csoporttársával együtt a Katedra irodalmi verseny országos döntőjében. Mgr. Orisko Éva pedagógus lelkiismeretes munkájának köszönhetően alaposan felkészültek a versenyre.

Mgr. Varga Aranka

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/7. (márciusi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.