Tehetségek: Szabó Virág

A felbári Batthyány-Strattmann László Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola egyik tehetséges tanulója a nyolcadik osztályos Szabó Virág, aki a 2015/2016-os tanévben eredményesen szerepelt a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen. A verseny célja az anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránti felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése. A versenyen 60 perc áll a gyerekek rendelkezésére a tollbamondás megírására és a helyesírási feladatlap kitöltésére. A megmérettetés színvonalát mutatja, hogy a feladatlapra és a tollbamondásra kapható maximális 100 pontból a legjobbak alig egy-két pontot veszítenek. Virág hatodik osztályos korától dolgozik a helyesírási szakkörben. Az iskolai forduló legjobbjaként jutott tovább az ekecsi regionális döntőbe, ahol az első kategóriában versenyzett, és a 4. helyen végzett. Ezzel kvalifikálta magát az érsekújvári országos döntőbe. Szoros volt a mezőny, az ország legjobb helyesírói mérték össze tudásukat. Virág, szorgalmának és kitartásának köszönhetően, javított a regionális döntőben elért eredményén, és második lett. Ez azt jelentette, hogy képviselhette a Felvidéket a Kárpát-medencei döntőn, melyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszéke szervezett Budapesten. Erre a rangos eseményre a határon túli magyarlakta területekről, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Vajdaságból, és a Muraközből is érkeznek versenyzők. A megmérettetésre évente május utolsó szombatján kerül sor. Virág eredményes szerepléssel bizonyította rátermettségét.
Ugyanezen a versenyen  szerepelt a második kategóriában Nagy Martina, iskolánk 8. osztályos tanulója. Ő idén az országos verseny hatodik helyezettje volt, de a 2014/2015-ös tanévben a Kárpát-medencei döntőn a 10 legeredményesebb határon túli versenyző között végzett.
Iskolánkon több mint 10 éve működik a helyesírási szakkör Csölle Ilona vezetésével. A keze alatt nevelkedett gyerekek kiemelkedő eredményeket értek el ezen a területen. Kis iskolánk nagyon büszke országos és nemzetközi szinten elért kiváló eredményeire. Biztosak vagyunk benne, hogy Virág és Martina helyezései ösztönzően hatnak a kisebbekre, akik, remélhetőleg, szívesen kapcsolódnak majd be a helyesírási szakkör munkájába.
Intézményünk kiemelt figyelmet szentel a helyesírási készség fejlesztésére. Napjainkban ugyanis kiemelt jelentősége van a helyesírástudásnak, hiszen a szóbeli kommunikációt egyre inkább fölváltják az írásbeli kommunikációs formák. Az írás egyre népszerűbb eszköze lesz a gondolatok kicserélésének, a társadalmi érintkezésnek.

Sekáč Gabriella

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/8. (áprilisi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .