Kövecsesné dr. Gősi Viktória: A tanulás tanításának szerepe, jelentősége a XXI. században

„Meg kell tanítani gyermekeinknek azt, hogy önmagáért élvezzék a tanulást, ne csak azért, hogy jó jegyeket kapjanak. Azok a gyerekek, akik élvezik a kihívások legyőzését, felnőtt életükben is keresni fogják a kihívást jelentő helyzeteket. Nagyobb valószínűséggel ragadnak meg új lehetőségeket, keresnek új módszereket, dolgoznak olyan feladatokon, amelyeknek nincs egyértelmű megoldása, és ösztönöznek másokat arra, hogy nehéz problémákon dolgozzanak.”
(Csíkszentmihályi Mihály)

Ma a sikeres iskolai beválás egyik kulcskérdése véleményem szerint a tanulás megtanítása, az alapvető tanulásmódszertani ismeretek, gyakorlatok átadása, a tanulással kapcsolatos „önismereti felfedezések”, az önszabályozó tanulás kialakítása. „Önszabályozó tanulásról akkor beszélhetünk, ha egy személy önmagát motiválja, és a tanulási tevékenységét önállóan, önmagáért felelősen tervezi, strukturálja, vezérli és kontrollálja.” (Réthy Endréné, 2008, 63)
Mindezek egyre szükségszerűbbek lennének, sajnos azonban nem kapnak kellő hangsúlyt a mai oktatás gyakorlatában. Egy olyan időszakban, amikor a tudás mint érték folyamatosan devalválódik, az anyagi és szellemi értékek között hangsúlyeltolódást érzékelhetünk. Egy olyan korban, amikor az írásbeliség kultúrájából fokozatosan haladunk a digitális kultúra felé, ami számos feszültség forrása. (Gyarmathy, 2012) A digitális bennszülöttek esetében a mozgásos–észleléses tapasztalás helyett főképp vizuális élmények dominálnak. Aktív tevékenység helyett gépek működtetése áll a középpontban. A képzeletalkotás helyett kész képeket kapnak. A nyelvi kifejezés helyett a képi kifejezés kerül előtérbe. A figyelem terjedelme nem úgy funkcionál, mint korábban. Nem tanulja meg az idegrendszer a finom viszonyításokat, a két agyfélteke közötti harmonikus együttműködés is veszélyeztetett helyzetbe kerül. (Gyarmathy, 2012) Mindezek mellett elmondhatjuk, hogy a tanulók jelentős része sajnos nem szeret és nem is tud tanulni. Jellemző sajátosságuk, hogy mind a tanulásban, mind a felidézésben a mechanikusság érvényesül akkor is, amikor nem indokolt. Sok esetben nem ismerik a tanulási technikák, tanulási módszerek, stratégiák jelentőségét, és nem is törekednek azok megismerésére és alkalmazására. További jellemző sajátosságuk, hogy nem tesznek különbséget a különböző tartalmak között, és túlzott mértékű az alkalmazkodás az értékelés módjához. További rossz beidegződésük, hogy a tanulási szokások, módszerek nem változnak az életkor előre haladtával, a tanulási kudarcok pedig szép fokozatosan kiváltják a tanulási aktivitás hiányát. (Lappint, 2002)

Mindezen tényezők szükségszerűvé teszik az oktatás szemléletében megvalósuló változásokat. Gyarmathy Éva a digitális korban az oktatás alappillérének tekinti az egyensúlygyakorlatokat, a stratégiai játékokat, a mozgás, ritmus, ütem még erőteljesebb beépítését a tanítási–tanulási folyamatba, a többszörösintelligencia-elmélet gyakorlatban történő alkalmazását, a projekttervezést, a kooperatív tanulást, valamint a képzőművészet, a drámapedagógia elemeinek alkalmazását. (Gyarmathy 2012) Mindezeket ki kell, hogy egészítsük a tanulásmódszertannal, a fejlesztő értékeléssel és a szükségletekre épülő adaptív oktatással.
A tanulási tevékenységet támogató, segítő fejlesztő tevékenység alapvető feladatai közé tartozik a gyermek fejlettségének és szociokulturális hátterének alapos és részletes ismerete. Nagyon lényeges a gyermek fejlettségének és fejlődési szükségleteinek megfelelő tanulási stratégiai elemek körülhatárolása, megismerése. További feladat a technikák, módszerek, stratégiák elsajátítását segítő tevékenységrendszer kidolgozása, valamint a tanulási képességek fejlesztésére irányuló tevékenységek affektív feltételeinek javítása, motivációs bázis kialakításával. Lényeges a fejlődést segítő értékelési folyamatok kidolgozása is. (Lappints, 2002)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIV/10. (júniusi) számában jelent meg

  • fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .