Tóth Tar Éva: Életek múlhatnak rajta – Az egészséges életmód oktatása alap- és középiskolások részére, 7. rész

Elérkeztünk cikksorozatunk utolsó részéhez, melyben az egészséges életmód oktatásához adunk pár tippet. Az előző részben főleg a szív- és érrendszeri betegségek átismétlésére helyeztük a hangsúlyt, de ugyanúgy teret kapott a táplálkozásbeli szokások játékos tanulása is. Ebben a részben rákapcsolódik a téma a mozgáskultúrára is, mely elengedhetetlen kiegészítése az előzőnek. A feladatok többnyire tornagyakorlatokkal tarkítottak, ezért ajánlatos őket a testnevelés keretein belül kipróbálni, szakember segítségével.

Kalóriák és tornagyakorlatok
A feladathoz szükségeltetik egy fehér tábla, és fejenként egy lyukas közepű fánk. Mondjuk el, mi is a kalória (az energia mértékegysége, melyet a szervezet felvesz az ételből), mi a bevitt, a felhasznált és az elraktározott kalória. 3500 kalória kb. 0,4 kg-nak felel meg, tehát ha egy hétig naponta ennyit kalóriát veszünk magunkhoz, akkor kb. 0,5 kg-ot hízunk. Hangsúlyozzuk ki a különbséget az összetett és az egyszerű szénhidrátok között.
Minden diákot kínáljuk meg egy fánkkal, mely 70 ún. üres kalória, tápérték nélkül. Hasonlítsuk össze egy 70 kalóriás almával. Az alma vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat ad a szervezetnek, mely az összetett szénhidrátok csoportjába tartozik. A fánk egyszerű szénhidrát, sok cukrot és zsírt tartalmaz. Ha a cukor nem bomlik le, elraktározódik zsírként. A diákok eldönthetik, hogy az alma vagy a fánk ad nagyobb teltségérzetet nekik. A test a fánkot gyorsabban bontja le, megemeli a vércukorszintet, és gyorsan ad energiát, de ugyanilyen gyorsan le is esik az energiaszint, így gyorsan kifáradunk. A diákok kiszámolhatják az idő hosszúságát, amennyi alatt elégeti a szervezet a 70 kalóriás fánkot. Ez több tényezőtől is függ, mint a metabolikus időtől, energiától, BMI értékétől, az izmok mennyiségétől. Általános képlet: 70 kalória/7 (általánosan elégetett kalória egy perc ugrókötelezéssel), tehát 10 perc megállás nélküli ugrókötelezés szükséges a fánk elégetéséhez, amit a diákok végre is hajthatnak. A további számítások segíthetnek a diákoknak megállapítani a saját idejüket. 1. Szorozzuk meg a testtömegünket 0,07-tel. 2. 70/ az 1. eredménye = a percek száma, amennyi ideig ugróköteleznünk kell, hogy elégessük a 70 kalóriát (pl. 64 kg x 0,07 = 4,48; 70/4,48=15,625 perc).

Az egészség forrása
Szükségünk lesz bójákra, szalagokra, jelzőtáblákra a kockázati tényezőkkel feltüntetve (TV és videójáték, egészségtelen étel, kevés testmozgás, dohányzás), jelzőtáblákra „Egészségország“ felirattal, táblákra a diákok nevével ellátva. Bevezető feladatként ismertessük a kockázati tényezőket, és folytassunk beszélgetést arról, hogyan tudjuk ezeket kivédeni, és milyen hasznunk származik belőle. A diákok feladata eljutni a kezdővonaltól a rizikófaktoros övezeten keresztül anélkül, hogy elkapnák őket. Mindegyik kockázati tényező két „fogóval“ rendelkezik, akik a pályán mozognak, és akadályozzák a továbbjutást. A mozgásuk korlátozott, egy felrajzolt vonalon mozognak oldalt mozgásban, és a vonalról nem léphetnek le. Ha valamelyik diákot elkapják a fogók, az újra a startvonalhoz kerül. A játék célja elérni az Egészségországot, és kitűzni a névtáblát, amit akár többször is meg lehet ismételni. A fogókat minden 2-3 percben cseréljük le.

Légy egészséges és fitt!
A feladathoz szükségünk lesz 3 db kb. 20 cm-es labdára csoportonként (5 diák), pulzusszámlálóra, zenére. A diákok megmérik nyugalmi állapotban a pulzusszámukat (normál érték 60-100). A feladat célja megértetni a diákokkal az aerob mozgás fontosságát. A csoportokon belül csillag alakzatot vesznek fel, miközben a labdákat adogatják úgy, hogy a mellettük levőnek nem adhatják. Adogatás közben kimondják annak a nevét, akinek a labdát passzolják. Egy rövid játék után a diákok megmérik a pulzusukat. Ha a zenét bekapcsoljuk, a diákoknak mozogniuk kell a terem egyik végétől a másikig, miközben az előző feladatot ugyanúgy végrehajtják. Amikor a zene abbamarad, újra megmérik a pulzusszámot. Hasonlítsuk össze az aktivitások alatt mért eredményeket. Magyarázzuk meg, hogy a nyugalomban mért pulzus sokkal lassabb, mivel az izmoknak nincs szüksége nagyobb vérellátásra és oxigénre, ellentétben a fizikai aktivitással. Számoljuk ki a maximális és a célzónás pulzusszámot. Vonjuk ki az életkorunkat 220-ból (fiúk) vagy 226-ból (lányok). Ez a szám a maximális pulzusszámunk, mely elérésekor pihenjünk, ne terheljük túl a szívünket. Ennek a számnak az 50 és 85%-a között található a célzóna, amit mozgás során ajánlatos betartani. Tehát egy 17 éves fiúnál a maximális érték 203, és a célzóna 101 és 172 között mozog. (…)

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIV/10. (júniusi) számában jelent meg

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.