ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Nagyszelmenc, 2017. szeptember 2.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 2000 óta szervezi meg a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitóját, melynek a hagyományok szerint egymás után mindig egy nyugat-, egy közép- és egy kelet-szlovákiai település ad otthont.
A februári döntés alapján az idei rendezvényt 2017. szeptember 2-án Nagyszelmencen tartották, mely helyszín szimbolikus jelentőségű, hisz a II. világháború után Kisszelmenc a Szovjetunióhoz, Nagyszelmenc pedig Csehszlovákiához került úgy, hogy a szögesdróttal „kettézárt” falvak magyar lakossága gyakorlatilag évtizedekig nem érintkezhetett egymással. A szervezők a közös tanévnyitó megrendezésével azt szerették volna szimbolikusan összekapcsolni, amit a történelem kettészakított. Lakosságot, családot és magyar közösséget.
A neves rendezvényhez a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetsége is csatlakozott, így a kettézárt faluban az idei tanévnyitón a kisszelmenci, a palágykomoróci és a nagyszelmenci elsősök közösen kezdhették az évet, és közösen köszönthették a szlovákiai és a kárpátaljai pályakezdőket is. A rendezvényen részt vettek a szlovákiai és kárpátaljai magyarság politikai és pedagógus szervezeteinek képviselői, valamint a szlovák kormány képviselői. A neves rendezvényre Szlovákia szinte minden magyarlakta térségéből érkeztek résztvevők.
Az ökumenikus istentisztelet után a magyar iskolába induló szlovákiai és kárpátaljai elsős gyerekek bemutatkozása és megáldása következett, majd ünnepi beszédet tartott Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke.
A rendezvényen fellépett a nagykaposi Cantabile kamarakórus, a nagyszelmenci Dobó István Gyermekkórus, Choma Manuela és Tóth Ingrid komolyzenészek, valamint a nagyszelmenci születésű Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója.
Dr. Grezsa István arról beszélt, hogy a magyarság a saját munkájával fogja megtartani közösségeit a Kárpát-medencében. „A külhoni magyar iskoláknak meghatározó szerepük van, itt formálódik a következő nemzedék öntudata, világképe, itt élhetik meg fokozottabban a nemzethez tartozás élményét és itt erősödhet fel a szülőföld szeretete, az anyanyelv átadása” – mondta. Dobó István és az egri várvédők példáját felhozva azt mondta, győzelmük kulcsa az elszántság és a „mustármagnyi“ hit volt, valamint az a tudat, hogy „győzni kell és győzni tud a magyar.“
Ez a vár most az ország, mutatott rá beszédében a kormánybiztos, ezek az iskolák ma a közös haza és a jövő. Anyanyelvüket a magyaroknak saját maguknak kell megvédeniük, a kultúrát pedig át kell adni az utódoknak és a nem magyar közösségeknek egyaránt.
Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, a politika Nagyszelmencen a legdrasztikusabb módon húzott falat ember és ember közé, a második világháború után a nagyhatalmak játékszerévé vált a környék és a régió népe.
Indokolatlanul, ötletszerűen húzták meg a határt jelző piros vonalat a falu közepén, mely határ a legszilárdabb fallal vetekedett. Orosz Ildikó arra kérte a jelenlévőket, hogy a mintegy hatvan évnyi megosztás után próbáljanak meg kapcsolatokat keresni, illetve fedezzék fel és tartsák meg az értékeket a határ mindkét oldalán.
Ádám Zita, az SZMPSZ alelnöke beszédében többek között az iskola feladatát is kihangsúlyozta. „Az iskola vértezzen fel tudással, izmosítson önbecsülést, szilárdítsa meg a nemzettudatot, olyan legyen, mint a védőoltás, hogy az ember teste és lelke emlékezzen rá minden helyzetben, hogy megtartsa tiszta szándékú emberi magasságában“- mondta az alelnökasszony. De azt is hozzáfűzte, hogy: „a nemzetnevelés mindannyiunk, az egy kultúrában élők nemes ügye: szülőé, pedagógusé, közösséggé, a feladatokat nem lehet kihasítani, elosztani, mert az embernevelés mindannyiunk kivételes felelőssége.“
Az iskolakezdő gyerekeknek Szajkó Gábor adta át a Rákóczi Szövetség ajándékát, a pályakezdők pedig az SZMPSZ és a KMPSZ ajándékát vehették át.

Kerékgyártó Diána


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .