Hanuliak Ildikó: Regionális és nemzetközi partnerségek a pályaválasztás és a munkaerőpiaci felkészítés szolgálatában

A pályaorientáció és a karriertanácsadás sikerét az általános és szakközépiskolákban, gimnáziumokban jelentősen befolyásolja, hogy az iskola mennyire működik együtt különböző intézményekkel. Az együttműködés kiterjedhet a nevelési és pályaválasztási tanácsadás, valamint a munkaerőpiaci felkészítés területére helyi, regionális, országos és nemzetközi szinten. Valamennyi érdekelt félnek és partnernek szerepe van a diákok felkészülési útvonalának a támogatásában, tanulási környezetük kialakításában és formálásában.
A különböző területeken működő érdekelt felek, például a foglalkoztatási szolgáltatók, tanácsadó központok, képzőintézmények, munka, szociális és családügyi hivatalok, érdekképviseleti szervezetek, vállalkozások, további iskolák sokszínű és egymást kiegészítő nézőpontokat fogalmazhatnak meg, amelyek segítik a felmerülő problémák megoldását. Támogató hálózatok vagy partnerségek kialakítása esetében szükséges a célok, szerepek, felelősség, hozzájárulások megértése és az együttműködés kereteinek a meghatározása.
A munkaerőpiacról és a foglalkoztatási ágakról a valós és reális információk megszerzése érdekében a legcélravezetőbb közvetlenül begyűjteni az információkat. Ehhez cégekkel, érdekvédelmi szervezetekkel vagy egyéni vállalkozókkal kiépített kapcsolati háló szükséges. A kapcsolat kiaknázására többféle lehetőség kínálkozhat. Például az egyes munkahelyek meglátogatása, ami elég széles körben elterjedt gyakorlat. Az egyszerű látogatásokon túl hatékonyabb eszköz bizonyos munkafeladatok kipróbálásának a lehetősége. Egy-egy szakterületen dolgozó ember élménybeszámolója meghatározóan befolyásolhatja a diákok pályaválasztását.
Helyi és regionális szinten sikeres lehet az iskolák, a pedagógiai, pszichológiai és prevenciós központok és munkaerőpiaci szolgáltatók szorosabb és rendszeres együttműködése, továbbá a pályaválasztáshoz és munkaerőpiaci felkészítéshez kapcsolódó szakmai workshopok, szemináriumok, vitafórumok, valamint tapasztalatcserék és rendezvénysorozattal egybekötött pályaválasztási hét megszervezése. Ennek érdekében érdemes kihasználni a pályázati lehetőségeket.
A nemzetközi partneri együttműködés jó példája a SCOLA – Munkaerőpiaci készségek és kompetenciák című, az ERASMUS + program keretében megvalósuló projekt, melynek fő célja egy innovatív képzési anyag kidolgozása volt, amelyben öt európai ország hét partnerintézményének tapasztalt szakemberei vettek részt. A program a tanárok részére olyan módszereket tartalmaz, amely segítségével képesek lesznek felismerni és segíteni azokat a képességeket, amelyekkel megkönnyítik a diákok munkaerőpiaci felkészülését. A program, amelyet az elméleti háttéranyag, a hozzá kapcsoló több mint 30 interaktív gyakorlat, a projektben résztvevő 48 tanár és tréner gyakorlati tapasztalatainak gyűjteménye képez, öt nyelven hamarosan ingyenesen letölthető lesz a projekt weboldaláról (http://www.scola-erasmusplus.eu). Az elméleti rész rámutat az életpálya-kompetencia fejlesztésének a jelentőségére, módszereire a tantárgyak és a szabadidős programok keretén belül. Az életpálya-kompetencia teszi lehetővé, hogy képesek legyünk valós célokat meghatározni, tudatosan megtervezni az ezek eléréséhez szükséges lépéseket, majd megvalósítani a célokat. A program további tájékoztatást és segítséget nyújt a tanárok részére a diákok felkészítéséhez az állandóan változó munkaerőpiaci szükségleteknek megfelelően, többek közt modern, a karriertanácsadást elősegítő on-line rendszerek segítségével. Figyelmet szentel a sikeres karrierépítésben egyre inkább fontossá váló általános személyes (puha) készségek (soft skills) mellett az „új készségeknek”, mint például az alkalmazkodó gondolkodás, szociális intelligencia, képesség az információtömeg szűrésére, virtuális együttműködés és interkulturális kompetencia. A fiatalok többsége készülékeket, eszközöket használ a mindennapi élete során, ezért az elméleti rész rámutat a média és az információs és kommunikációs technológiák mellékhatásaira, a médiaoktatás jelentőségére, melynek célja a fiatalok körében a média műveltség kifejlesztése.
Bízunk benne, hogy a partnerségünk által kidolgozott képzési programot egyre szélesebb körben alkalmazzák majd az iskolákban, amely hozzájárul nemcsak a tanárok kompetencia-fejlesztéséhez, hanem elősegíti a diákok sikeres belépését a munkaerőpiacra is.

Megjelent a Katedra folyóirat XXIV/10. (júniusi) számában

fotó: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .