HEURÉKA! – VII. Magyar Tudománytörténeti vetélkedő

2017. november 17-én Gútán, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont szervezésében immár hetedik alkalommal került megrendezésre a HEURÉKA! nevet viselő tudománytörténeti vetélkedő.

Idén a Nobel-díjas magyarok volt az a téma, melyből a versenyre jelentkező csapatoknak készülniük kellett. Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok c. könyve, valamint két Nobel-díjas magyar író: Elie Wiesel és Kertész Imre 1-1 műve (Az éjszaka, Sorstalanság) adta a téma gerincét. E könyveken kívül egyéb érdekes olvasmányok, illetve Nobel-díjas tudósainkkal készült riportfilmek is a felkészülési anyagot gazdagították. A terjedelmes anyagmennyiség nem szegte a diákok kedvét: 10 csapat jelentkezett a versenyre Szenctől Tatabányáig.

A délelőtt folyamán a versenyzők három tudományos előadást hallgathattak meg, majd a finom ebéd elfogyasztása után délután fél kettőkor nyitotta meg a versenyt Decsi Katalin igazgatónő. Beszédében köszöntötte a verseny zsűrijét és annak elnökét, Dr. Kiss László orvostörténészt. A korábbi években az elnöki tisztséget Ozogány Ernő tudomány- és technikatörténész töltötte be, aki 2017 nyarán tragikus hirtelenséggel elhunyt. Dr.Kiss László méltató szavait követően a jelenlévők egy perces néma csenddel emlékeztek Ozogány Ernőre.

 

A verseny két fordulóból tevődött össze, változatos, izgalmas feladatok követték egymást. A háromtagú csapatoknak nemcsak lexikális tudásukra, hanem logikai készségükre is kíváncsi volt a zsűri. A diákok szemmel láthatóan élvezték a versenyt, kipirult arccal oldották a furfangos feladatokat.

az 1. helyezett csapat

2. hely

3. hely

Az első helyet végül az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium csapata (Bombicz Eleonóra, Nagy Vivien, Kovács Katinka Noémi, felkészítő tanár: Dózsa Roland) döntő fölénnyel szerezte meg. Második lett a szenci Szenczi Molnár Albert Alapiskola csapata (Németh Mónika, Takács Péter, Tirinda Eszter, felkészítő tanár: Simon Anita), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a komáromi Selye János Gimnázium csapata (Kele Fanni, Mokos Márton Örs, Szeder Enikő, felkészítő tanár: Elek József) léphetett.
Bár fárasztó, de annál izgalmasabb napot tölthettünk együtt ismét, melyet tudásra szomjas diáksereg, felkészült versenyzők, érdekes előadások és remek hangulat jellemzett.
Jövőre veletek ugyanitt!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.