Tudományok Napja a Gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban

Széchenyi István kezdeményezésére 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen határozták el a magyar rendek a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását. A Magyar Tudósok Világtalálkozóján (1996) döntés született arról, hogy ez a nap lesz minden évben a Magyar Tudomány Napja, amelyet először 1997-ben ünnepeltek meg. Ennek jegyében immár tizenegyedik alkalommal gyűltek össze városunk és a környékbeli iskolák tudásra éhes diákjai november 14-én a gútai Városi Művelődési Központban, hogy egy emlékezetes nap erejéig maguk is hódoljanak a tudományok előtt. Ezen tudományos nap keretében minden évben neves tudósok igyekeznek megismertetni a diákokkal a legújabb kísérletek, kutatások eredményeit, bemutatóval egybekötött előadások formájában.

A rendezvény sikerét és létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a környékbeli alap- és középiskolák, illetve a szlovákiai magyar tudományos élet képviselőinek részéről mind az előadások, mind a Heuréka! tudománytörténeti vetélkedő iránt. A rendezvényen 25 alap- és középiskola diákjai és tanárai vettek részt. Idén a Selye János Egyetem kémia szakos hallgatói is képviseltették magukat.
A rendezvény elsődleges célja felkelteni a diákok érdeklődését a különböző tudományágak iránt, másrészt lehetőséget nyújtani az évről évre idelátogató diákok, pedagógusok, valamint az előadók közötti baráti kapcsolatok elmélyítésére is.

Telbisz Tamás, az ELTE egyetemi docense ez alkalommal az Arab-félszigetre, Ománba kalauzolt el bennünket. Megtudhattuk, hogy ebben a nagyrészt sivatagi országban még mindig a szultán az uralkodó. 1970-től vezeti országát, ám mivel gyermeke nem született, nem lesz, aki kövesse őt a trónon. Az előadásból az is kiderült, hogyan élnek ott az emberek, mivel foglalkoznak, milyen az ország gazdasága, építészeti stílusa. Az előadó több érdekességre is felhívta a figyelmet: Ománban nagy gondot fordítanak a tisztaság megtartására, pl. büntetik, ha valakinek nincs megtakarítva az autója, illetve a mi árainkhoz képest Ománban a benzin olcsó, a víz pedig drága. Telbisz Tamás előadása magával ragadott bennünket, mivel mély tudása mellett a saját élményeit, képeit és gondolatait is megosztotta velünk.

Juhos „Robosanyi“ Sándor, a győri Technics Playground Robotikai Oktatóközpont vezetője előadásában több érdekes témát is érintett. Beszámolt a jövő ipari megoldásairól, a robotika vívmányairól, elmagyarázta a lézertechnika, a 3D nyomtatás és az elektronmikroszkóp működési elvét. A jelenlévő kíváncsi tekintetek előtt bemutatta robotautóját is, amellyel a tágas teremben oldalirányban is képes volt haladni a jármű kerekeinek elfordítása nélkül. Juhos Sándor előadását egy kedves gesztussal zárta: minden jelenlévőnek egyedi ajándékot alkotott. A helyszínen nyomtatott kulcstartókra, tollakra lézer segítségével írta rá mindenkinek a saját nevét.

Zombori Ottó, csillagász, matematika-fizika szakos tanár, a TIT Uránia Csillagvizsgáló nyugalmazott igazgatója Magyarok égen és földön c. előadásában rámutatott arra, miként függenek össze egymással a humán és reál tudományok még a csillagászat területén is. Közvetlen stílusával, tartalmas előadásával rögtön magára vonta a hallgatóság figyelmét. Egészen az ókorra visszatekintve vázolta fel, mi mindenre tudták alkalmazni elődeink csillagászati ismereteiket, a Stonehenge felépítésén keresztül egészen napjainkig. Humorral színezett előadásában a történelem, a földrajz és a csillagászat területére is elkalauzolt bennünket. Szólt többek között Hell Miksáról, az első kiemelkedő magyar csillagászról, és csodálatos űrfelvételekkel is elkápráztatta a közönséget: az égbolton kirajzolódó csillagképekkel, a napfogyatkozásról készült fotósorozattal és nem utolsó sorban Földünkről készült lenyűgöző felvételekkel.

A Tudományok napja következő előadója Varga-Fogarasi Szilvia, aki végzettségét tekintve meteorológus, ám 2015 óta inkább a mesemondással foglalkozik. Előadásának témája: Villámokat vacsorára, avagy Nikola Tesla, a színuszos showman. A rövid bemutatkozást követően Varga-Fogarasi Szilvia különböző, a fizika területét érintő kifejezésekkel célozta meg a közönséget, hiszen meséjének fő mondanivalója e témakör köré szövődött. A közönség először picit meglepetten reagált az előadó által feltett kérdésekre, aki arra is kíváncsi volt, hogy a diákok tudják-e, mit jelent a mágneses indukció vagy mi az a váltóáram? Ám hamarosan mindezekre választ is kaptak, mégpedig meséjének főszereplőjétől, Nikola Teslától. Róla szólt hát ez az előadás, arról az emberről, akinek a váltóáram elterjedését köszönhetjük. Varga-Fogarasi Szilvia a mesemondáson keresztül úgynevezett storytelling technikával népszerűsíti a természettudományokat. A storytelling sztori alapú történetmesélést jelent. Előadásának fénypontja pedig nem más volt, mint a villámgömb működésének bemutatása, ill. különböző kísérletek prezentálása a fizika területéről.

Iskolánk alsó tagozatos tanulói sem maradtak le a gazdag programról. A gútai Szabadidőközpontban a tanulók a magyar természettudósokról, feltalálókról és a magyar származású Nobel-díjasokról beszélgettek pedagógusaikkal. Zombori Ottó csillagász számukra „Emberek, csillagok, űrhajók“ címmel tartott érdekfeszítő előadást. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték szavait, melybe a tanár úr őket is bevonta. Értékes információkat szerezhettek így a csillagokról, azok állásáról, a csillagjegyekről, a bolygókról, de kezükbe foghatták és kipróbálhatták a távcsöveket is. A délutáni órákban Juhos Sándor nekik is megmutatta robotautóját és lézerrel írt kulcstartót is hazavihettek a tanulók.

Ahogy azt Mérő László matematikus mondja egy helyütt: ,,Távolról sem kell mindenben egyetérteni, épp attól érdekes a világ, hogy sokan sokfélét gondolunk róla.”
A Tudományok Napja rendezvény célja pedig pontosan ez: megmutatni a fiataloknak, hogy ne féljenek gondolkodni, merjenek saját véleményt alkotni, hiszen a gondolkodó ember óriási dolgokra képes.
Aki 2017. november 14-én eljött Gútára, biztosan nem csalódott. Remek előadásokat hallhattunk olyan nagy tudású, gondolkodó emberektől, akik ezen a napon is bebizonyították, mennyire sokszínű a világ.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.